• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wymiana cewek w TVM

• Autor wątku Autor wątku macq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Mam kolumnę zrobioną na
TVM ARN-226-07-8
TVM ARP-150-00-8
TVM ARV-104-04-8
i chce wymienić w tych głośnikach cewki może ktoś napisać jak to sie robi

Wszystkie popalone? Najłatwiej będzie z arvką bo wystarczy odkręcic panel i juz masz ceweczke.

A z reszta co i jakie cewki kupić najlepiej do tego mam tom kolumnę w jakiejś dziwnej obudowie nie wiem bo nie robiłem tych głośników ale kolumna ma tak na ok oko 30l zamknięta a producent podaje Kryterium EBP (Efficiency Bandwidth Product) pomocne w określeniu rodzaju obudowy (zamknięta czy bass-reflex) dla głośnika ARN-226-07-8
EBP=51 - sugerowana obudowa: zamknięta
czyli mam rozumieć 51L na TVM ARN-226-07-8

Widziałem ale mam pytanie czy można odkleić membranę żeby jej nie zniszczyć i gdzie kupić takie cewki najlepiej orginały

ja od sebei dodam, ze jesli nigdy tego nie robiles, to raczej wyjdzie ci kaszanka:) pierwszy raz wkleic cewke rowno zeby nie tarla o magnes to trza miec szczescie

Powrót