• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wymiana głośnika w kolumnie zamknietej

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów ;)
Od jakiegoś czasu postanowiłem bardziej zająć się dźwiękiem w domu więc odświeżyłem stary zestaw audio czyli:
Technics Technics SA-DX 750
Cd technicsa
Korektor również tej firmy
Kolumny jakie posiadam to Tonsil Pefrect 150. Grają ładnie jednak ja chce czegoś więcej ...
Głośnik średniotonowy jest beznadziejny i on nie ma membrany tylko sama kopulka, co więcej w lewej kolumnie wysokie tony prawie nie grają, słychać tylko lewą strone. Jedynie głośniki basowe grają dobrze. Postanowiłem wyjąć głośnik średniotonowy z lewej kolumny, odkręciłem wszystkie śrubki i ... magnez spadł do środka :wink: Teraz widzę że niskotonowy głośnik wydaje dźwięki ta oko do 6 - 8000 hz. Nie jest dobrze ale uświadomilem sobie, że ten średniotonowy to straszny shit. Jenak jest problem z dostaniem się do wnętrza kolumny. Jest ona z każdej strony zaklejona więc co mam zrobić żeby wyjąc wymienić głośnik?

Ps. Przy okazji wybrałem wstępnie głośniki na wymianę:
Średniotonowy: http://www.allegro.pl/item416910169_sredniotonowy_gdm_10_60_2_fakt_hurt_pro_tonsil.html
Lub mocniejszy jeśli to ma sens:
http://www.allegro.pl/item410846247__tonsil_gdm_10_80_2_fabrycznie_nowe_gwar_12_m_.html
Wysokonowy: http://www.allegro.pl/item416907626_wysokotonowy_gdwk_10_80_t_tytan_fakt_hurt_tonsil.html

Proszę o pomoc. Pozdrawiam ;)

prosze normalnie wklejac linki

Wyjmij niskotonowca i będziesz miał całkiem spory otwór ;)
Pozatym muszę Cię zmartwić, bo bez modyfikacji zwrotnicy możesz wymienić głośniki tylko na takie same jak oryginalnie. Inaczej więcej popsujesz brzmienie niż je poprawisz.

Zamiast GDM, wybierz GD10/20/3 a będzie bardziej detalicznie i scena się powiekszy, jednak będziesz musiał przerobić zwrotnice, powiem że warto, a i wtedy to co zostanie bo GD jest tańszy od GDM dołozyć do lepszej klasy kopułki. Tak że jak widzisz tak czy siak, zwrotnice trzeba zrobic od nowa :neutral: Ale głowa do góry - warto :wink:

Kurcze widzę, że profesjonaliści ;) Jednak moim problemem jest to, że nie znam się wcale na zwrotnicach ... Wczoraj czytałem forum dużo i faktycznie wiekszość lub nawet wszyscy mówią że dobra zwrotnica = lepszy dźwięk. Więc jakieś podpowiedzi dla zupełnie nieznającego się człowieka na tym;) Ale myślę że dam radę pojąć tylko musicie powiedzieć co to znaczy modyfikacja zwrotnicy. Czymś się kręci czy jak? Ide teraz wyjmę tego niskotonowca a jak zleci mu magnes to chyba sie młotkiem tam dobiore :grin:

Maxi dobrze mówi, ja także radzę zrobić coś nowego od podstaw, najlepiej na sprawdzonym projekcie ;) Masz zdolności manualne oraz miejce do wykonania obudów? i ile byś mógł w to zainwestować?

wasik1989 napisał:
Maxi dobrze mówi, ja także radzę zrobić coś nowego od podstaw, najlepiej na sprawdzonym projekcie ;) Masz zdolności manualne oraz miejce do wykonania obudów? i ile byś mógł w to zainwestować?

Wiem, że to jest dobry pomysł. Z odkręconym głośnikiem sobie poradziłem już wszystko działa jak wcześniej. Jednak od podstaw chcę zrobić monitorki i dam rade napewno, ale na tych zwrotnicach to sie nie znam nic a nic :P Tą kolumnę mam już złożoną, z dobrym głośnikiem niskotonowym tylko te wysokie tony mi się nie podobają i średnie. Więc perfecty wolałbym przerobić. Najlepiej jakby niskie uciąć w max 1000 hz, średnie właśnie od 1000ca do ile tam potrafi, i wysokie to wysokie ;) Kasa około 120 zł na wymianę głośników, z monitorkami się zobaczy

Wychodze z dwóch założeń. Pierwsze dla mnie i pewnie wiekszości forumowiczów jest oczywiste. Sprzedać perfecty, i dołozyć do monitorków.
Wariant drugi, jeżeli uparłeś się na te perfecty, i nie masz doświadczenia w temacie zwrotnic, to albo robimy tak że wykonujemy całą zwrotnice od nowa, a to koszta wlasnie ~120zł, albo modyfikujemy obecną, wstawiając tylko odpowiednie tłumniki z rezystorów.

Najbardziej przydadzą nam się informacje:

* Efektywność 86 dB
* Impedancja 8 Ohm
* Częstotliwość podziału 2,5 ; 6,5 kHz

Najlepiej wykręć głośnik niskotonowy i podaj jego oznaczenie, model. Wtedy zobaczymy co da się jeszcze zrobić ;)

zwrotnice zeby nowa zaprojektowac (czy to zmodyfikowac ta ktora teraz masz) wymagaja sprzetu pomiarowego - koszt 150-200zl. w przeciwnym razie wiecej zepsujesz niz naprawisz... nawet jak sie uprzesz na wymiane glosnikow to ciezko ci ten syf bedzie pozniej sprzedac, pamietaj o tym, a pieniadze beda raczej wyrzucone w bloto. jak ci sie nie podobaja perfecty to sprzedaj je w aktualnym stanie i zrob cos nowego od podstaw. napisz tylko ile masz kasy na calosc i jakie pomieszczenie i sie cos wymysli

piotrek7839 napisał:
Głośnik średniotonowy jest beznadziejny i on nie ma membrany tylko sama kopulka
na poczatku myslalem ze tam siedza GDMK ale jednak tam sa stozki wiec glosnik do wymiany
piotrek7839 napisał:
w lewej kolumnie wysokie tony prawie nie grają, słychać tylko lewą strone
sprawdz czy to nie wina wzmacniacza. jezeli nie to ten glosnik rowniez do wymiany
wymieniasz glosniki na IDENTYCZNE co w oryginale zeby niemiec problemu kombinacji z glosnikami
jak bedziesz mial je naprawione to moze zagra to lepiej ;)
piotrek7839 napisał:
Postanowiłem wyjąć głośnik średniotonowy z lewej kolumny, odkręciłem wszystkie śrubki i ... magnez spadł do środka
primo - odroznia kolega magneZ od magneSu?
secundo - gdyby to byl GDMK to bym zrozumial - ale w GDM to juz cos nie tak :???:

napraw te kolumny i jak nadal niebeda sie podobaly to zacznij zbierac kase na nowe kolumny - minimum to 300zl

Caleb napisał:
zwrotnice zeby nowa zaprojektowac (czy to zmodyfikowac ta ktora teraz masz) wymagaja sprzetu pomiarowego - koszt 150-200zl.
+ zwrotnica uniwersalna - czyli koszt ok 500zl :P

o_O. przeciez w perfectach sa wlasnie GDMK. zreszta to ze glosniki sredniotonowe sa kopulkowe to nie swiadczy o tym ze sa lepsze/gorsze. po prostu inne - wymagaja wyzszego podzialu (ze wzgledu na wyzszy rezonans/mniejsza mase membrany). akurat do 8' tonsili to mogl byc dobry partner, a i kopulki tonsilowskie sobie slabo radza z niskimi podzialami...

nic nie skopali. one tak wygladaja. a ten sredniotonowy ma tylko kopulke, czesc stozkowa jest plastikowa i nie ma nic wspolnego z glosnikiem. zrob sobie zblizenie - na tym "stozku" widac sruby.

a no to tego nie widzialem - mam stary monitor i w dodatku rano slonce mi swieci i niewiele widac...

Powrót