• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wymiana instalacji elektrycznej w mieszkaniu.

• Autor wątku Autor wątku gi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dlatego takich się nie kupuje. Tylko indukcyjne. Taka sama sytuacja jest z piekarnikami. Poza tym grzałkowe tyle prądu biorą że liczniki zaczeli wymieniać na cyfrowe. Siła odśrodkowa tarcze obrotowe wyrywała.

Dlatego takich się nie kupuje. Tylko indukcyjne. Taka sama sytuacja jest z piekarnikami. Poza tym grzałkowe tyle prądu biorą że liczniki zaczeli wymieniać na cyfrowe. Siła odśrodkowa tarcze obrotowe wyrywała.

Indukcja na jednej fazie też odpada, chyba że będziesz używał maks 1 pola grzejnego na raz ;)

Słuchajcie, te ze spiralami łączą w sobie wady indukcji i gazu, tzn i wolno działa i trzeba garnkiem dokładnie celować, więc w ogóle bez sensu.

Jeżeli piekarnik bierze max 3100W i jest na 1 fazę to indukcja o tej samej mocy...
Na stronie Amica można popatrzeć. Jeżeli ktoś ma kasę lub lubi mieć to kupi Samsunga który łyka ponad 6kW.

Ostatnia edycja:
Spokojnie można montować indukcje na 1 fazę pod warunkiem dobrych przewodów miedzianych

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Indukcja ma wyzsza sprawnosc od zwyklej spirali tak wiec mozna sobie w miare szybko ogarnac obiad na 1 polu

Teoretycznie mamy na 1 fazie 4kW wg. Zakładu energetycznego
Zabezpieczenie 20A przed licznikiem
W praktyce znacznie więcej
Na standardowym przewodzie 3x4mm2

Pamiętajmy, że pomimo tego, że jakość przewodów w samym mieszkaniu może być zadowalająca to w dużej mierze zapominamy o jakości kabli np. na klatkach schodowych. Wszystko oczywiście zależy od infrastruktury. U mnie w bloku za bezpiecznikami wewnątrz mieszkania przewody biegną do skrzynek gdzie mieści się licznik wraz z bezpiecznikiem głównym.... Przewody na tej drodze to marne aluminiowe. Było już kilka przypadków, że po instalacji kuchni indukcyjnych paliły się właśnie te przewody na klatce i wtedy robi się większy kłopot.

Dla tego jak wymienia się instalacje w mieszkaniu to robi się to aż do tablicy piętrowej
Nawet jak trzeba poprawić malowanie na klatce niestety

Powrót