• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wymysły Keisan'a

Reakcji
0
Witam,
nawiązując do tematu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14168 którego nikt nie skomentował, przedstawiam następne fragmenty układanki:

Monitorki na GDN-14-100-8-SK (wraz z GDWK-10-200-8-PJ) ze stajni STX'a.

GDNy (nowe) kupione okazyjnie za niewielką kwotę, PJ w STXie, elementy zwrotnicy z odzysku ze względu na testy zwrotki do SCX http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14058

Obudowa typu BR strojona na 45Hz o pojemności 14l z płyty wiórowej 16.

Na chwilę obecną głośniki wygrzewają się w kartonowym pudle, czekają na obudowy (tzn czekam na szlifierkę).

Wykończeniem będzie fornir w kolorze (chyba) ciemnej wiśni , calvados lub coś podobnego.

Fragmenty obudowy w miejscu które się potocznie nazywa "chlewnia pana"

Bardzo szybka zwrotnica (podzespoły od starego ZGc40-coś tam podobne do altusów)
Trochę się pobawię ze zwrotką to kupię nowe elementy do niej.

I wygrzewanie:

Mały kosztorys:
PJ - 2x27 zł
GDN 2x25zł
i jak na razie na tym koniec wydatków.
Zwrotka kombinowana, płyty ze starych mebli, wkręty, kleje itd z kątowni.

Kartonowy dźwięk można polubić, mnie się spodobał :mrgreen:

Po pierwszych odsłuchach jestem zadowolony, ale w sumie nie mogę nic powiedzieć jeszcze.

Pytanie gdzie można tanio kupić fornir?

To chyba tyle na razie.

Aha serdeczne podziękowania dla wszystkich którzy mniej lub bardziej przyczynili się do powstania tego czegoś. Nie będę wymieniał z nicku, więc dziękuje wszystkim.

Później zamierzam trochę poeksperymentować z MB "własnej roboty"

o ciekawe! podobaja mi sie glosniki. fornir mozna kupic na allegro lub na stronce CDO
pozdro

Pierwsze przymiarki do obudowy i pierwsze odsłuchy.

Powiem tak jestem zadowolony. Czekamy na wygrzanie i fornir.

No i oczywiście pierwsza wtopa, przednia deska do wymiany, źle rozplanowałem otwory pod głośniki.

[ Dodano: 2009-02-14, 11:12 ]
Aha i zapomniałem kupić terminali.

A zapytam. Zwrotnice będziesz sam obliczał czy sugerujesz się to od wersji SCX. Możesz cos napisać na temat obudowy czy jest identyczna jak do wersji z SCX-em. Napisz jak to gra czy jest jakaś różnica pomiędzy SK i SCX czy można zastosować ta sama zwrotnice i nic przy niej nie kombinować :-)

Powiem Ci tak:
SCX nie miałem w rękach zbyt długo.
Obudowa i strojenie podobne.

Kombinowałem z różnymi wartościami elementów w zwrotce na słuch i zwrotka pod SCX wychodzi najlepiej, z tym że cewkę ma 1,3mH a nie 1,2mH.

Gra OK.

Ale jak mógł byś porównać SCX do SK bo z tego co czytałem to one mogą grać w tej samej obudowie i o takim samym strojeniu i który twoim zdaniem lepiej wychodzi. Też fakt niema do dobrze zaprojektowanej zwrotnicy do SK ale tak jak piszesz ze tylko cewkę masz inna to na upartego można pojechać zwrotnicy od SCX czy jest jednak różnica w brzmieniu. Pytam się dlatego bo chciałem sobie zrobić jakieś nisko budżetowe monitorki ale bardziej mi się podoba z tym SK i też chodzi mi o brzmienie jak to razem gra. Wyszło z tego masło maślane co napisałem ale mam nadzieje że zrozumiesz o co chodzi :-) Pozdrawiam

keisan, a nie lepiej ładnie podciąć tweeter, żeby pasował do midbasa ? Kilka firm tak robi i w mojej skromnej opinii wygląda to nieźle.

Quester, kwestia wizualno-estetyczna jeszcze jest otwarta, prawdopodobnie zastosuje to o czym mówisz.
W mojej opinii również wygląda to ciekawie.
Na razie to tylko przymiarka. Przedni panel jak pisałem do poprawy.

tylko powoli frezarka bo sie platik topi :P sam tak czesto robie i wizualie wg mnie tez super, wharfedale stosuje ciekawy uklad wlasnie sciec kopulki i br`ow

Powrót