• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wypadki przy PRACY, Spalone Wzmaki, Głośniki itp.

Reakcji
0
Mam pytanko do wszytskich :P ile zeczy spaliliście i co to było ^^

Ja spaliłem 20W wzmak :D
Info: grał - pffffff(jak przy nim grzebalem) - nie gra :D
dokładniej zrobiłem tylko zwarcie, moge naprawic ale mi sie nie chce,
p.s nastempnym razem nie bede grzebal w wzmaku pod napieciem :P
Odzysk:przyda mi sie do czegos lepszego czesci radiator, obudowa :D i moza zasilacz 12V :>
Kasa: strata kasy nie duza bo dostałem te glosniki :P ale wyceniam je na 30zł chyba byly tyle warte hehe
Zdrowie: naszczescie nic mi sie nie stało :P

im0000650nr.jpg

im0000660kc.jpg

im0000678pt.jpg

Ciekaw jestem kto bedzie rekordzistą :P

Ehh wiem ze myslsiz o mnie,ja narazie hmm... poprostu nieuruchomiłem p3a 2 albo 3 razy ktore znowu lezy u esha :P tymrazem bede musial podpiac tylko trafo jak do mnie wroci wiec niema bata ze nieodpali.teraz podpialem tda 7294 i dziala...:]

u mnie tez byly cyrki z p3a az w kocu wyrzucilem je :P kiedys mi sie nudzilo to palilem sobie speakery od kompa :) i duzoo,duzo innych :) albo z buta jak glosniki tonsila dostaly... ogolnie duzo takich przypadkow mialem... ;)

a ja mam pytanie... czy tda przezyje jesli spale jakis glosnik? cos na realm of ex...costam by sie wrzucilo :P jak narazie stx widze ze ma jakies 5 cm xmax p-p

jak mi dacie 8 mb na serwerze to wrzuce filmik jak membrana... no wlasnie, dajcie mi 8 mb to sie dowiecie:D

Dajcie mi cyfrowke to nagram stxa przy 15 hz...

[ Dodano: 30-12-05, 22:46 ]
aha noi jak z tym paleniem? niesfajcze tda? niechcialbym stracic wzmaka i glosnika :P

A ja będe ewenementem,nic jeszcze nie upiekłem,chyba dał tu dużo refleks i ucho.No i chyba wrodzony szacunek do rzeczy nabytych.

P.S.Wyłączam z tego głośniki wysokotonowe-kopółki.Chyba każdy wie dlaczego...no i pare alfredów ale to nie głosnik więc nie ma co liczyć.

ja ostatni upalilem kostke tda:) dokupilem nowa i sie sfajczyl caly mostek :] Jeszcz wszesniej spalilem jakis wzmak uher bo za bardzo przekrecilem galke na glosniku 4 ohm mozna bylo tylko do 8 hehe. A co do glosnikow tydzien temu spalilem arn 200 :)

heh:/
bohaterem filmu jest tonsilowski gdn 16/15 i wzmak na stk 4221V ( ten co mi brumi i nie chce przestac:/ )

Niedawno spaliłem niechcąco wzmacniacz.... przyszedł do mnie pocztą rozpakowałem uruchomiłem i wziolem się za pomiary...sonda zjechała i po końcówie :(.
Nacieszyłem się nim jakieś 10 minut :)...kupiłem już nowe 8 sztuk MJ15003 i 4 ale cóż... brak czasu i leżą już z 2 tygodnie.

A to film jak pracuje gdn16/15 przy 35W z diory 442 - powiem tylko tyle że aż obudowa wzmacniacza brumiała od przeciążeń (biedne trafo ;) .... katowałem go jakieś 20 min takimi sinusami i nic.. potem go podpiołem pod 200W sin i wyskoczył biedak :)

http://s44.yousendit.com/d.aspx?id=1WVN9KCY6XVA40QMFX5CKZAHOT

no jakos male te swoje osiagniecia macie ;)
moj dorobek przedstawia sie nastepujaca:
- 2x stk4048 (jeden zwarcie wyjscia, drugi - za duzo od niego wymagalem :) )
- tda7294 montowany na pajaka i gdzies sie pieprznalem ;)
-2x (albo i wiecej) tda1554q
- technics su-v300 - lutowalem na podlaczonym do pradu wzmaku kable w glosniku a na lutownicy mialem przebicie z 220v ;)
- ne65 - jakos mi sie nie udalo go zlozyc (to byl moj 1st wzmak i nigdy go nie uruchomilem ;) )
- jakis przedwzmak z regulacja basu i sopranu ;)
- 3 tonsile 11/100 (zla zwrotka)
- 4x stx 17/../sc jak sie 2 zjaraly to sie wqrwilem to dorezalem reszte ;)
- 2x alpiard jakis wysokotonowy
- wagon (pociagowy) fajek :D
- plyte glowna atx (patrz motyw z technicsem - lutowanie diody :) )
- jeszcze kilka plyt glownych z roznych kompow :)
- kilka obodow od kolumienek w kominku :P
- ze dwa monitory (sie po prostu spalily :) )
- wlosy kolesiowi :) (jak mu fajke odpalalem )
- kilka zasilaczy od kompow

jeszcze jak bym pomyslal to bym pewnie cos wymyslil ale jakos o tej porze pamiec szwankuje :)

pozdrawiam

A ja spalilem:
- 2 wagony fajek :)
- unitre trawiate
- 5x tda1554q (mialem do nich pecha cosik)
- 3x lm3886
- gdn 20/100 (tylko wersje nie wiadomo z kad)
- blaupunkt gta2100b
- chałupe sąsiadom ( z kotem wlacznie)
- kilka stabilizatorow (niektore zywym ogniem)

Mój dorobek:

-coś zrobiłem i poszedł jeden tda 7294 a przy okazji dwa arn 150(bolało)
-wymagałem czegoś więcej od stx 32-150-08(stara seria) dostał kopa w membrane
-jakieś stare tonsile chyba 16-25
-dwa głośniki wysokotonowe wstęgowe JVS
-dwa głośniki GDM 12-60:)
-3 procesory duron 850 duron 1800 i athlon 1700(teraz jak podkręcam to niema bata bym spalił)
-fajek niepale więc niewypaliłem

Ja nie wiem co Wy z tymi P3A macie... u mnie każde rusza (no może oprócz tego co mi Tasior teraz wysłał, bo tam jakieś czary się dzieją :) ).

A co do spalenia... kilka kostek OPA, jednego LM3886, trochę opampów, kilka tranzystorków - ogólnie raczej małe straty ;)

Powrót