• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wypalanie FLACA na CD AUDIO

Reakcji
0
Po długich poszukiwaniach zassalem plytke armina imagine w formacie FLAC. Niestety malo w dalszym ciagu jest muzyki którą słucham w tym formacie :/.

Jakich plyt uzyc do wypalenia?? myslalem o verbatim crystal azo albo o TDK AUDIO
Z jaką prędkością wypalać??
Czym wypalac?? czy są jakieś wtyczki do nero obsługujące flac??

na szybko przejrzalem inne tematy i nie bylo nic ciekawego:/

Płyty AUDIO nie wypalisz na zwyklej wypalarce bo czesto program do wypalania pokazuje ze minimum mozesz x16 a plyta wmaga x2 albo x4.

michone, wtyczka do Nero: http://www.bitburners.com/nero-audio-plugins/
Umożliwia wyalanie jako audio większej ilości plików:
* MP4/AAC
* Dolby Ac3
* APE - Monkey’s Audio
* Windows Media Audio WMA/ASF
* FLAC - Free Lossless Audio Codec
* MP3 - Utilizing LAME MP3
* MusePack
* OptimFROG
* OGG Vorvbis
* RealMedia / RealAudio
* Shorten (SHN)
* Speex
* WavPack
ale czasami ma problemy z APE i WavPack i trzeba osobną bibliotekę pobrać.

pegelmesser, rozwiń myśl. Dlaczego nie wypalisz?

wafer napisał:
Dlaczego nie wypalisz?

Bo czesto wypalarki nie obsluguja juz tak niskich predkosci albo program je blokuje.
Wypalajac x16 n aplycie x4 otrzymujemy kasze przy probie odtwarzania jest.

to ja sie podczepie jeszcze pod temat
czasami jak sciagam albumy to plik jest w jednym ciagu. jest dolaczony plik z opisem podzialu czasu na poszczegolne sciezki. wiem ze to da sie jakos wypalic jako osobne utwory tak jak w oryginale - ale jak?

wafer napisał:
pegelmesser, rozwiń myśl. Dlaczego nie wypalisz?
pewnie chodzilo o typowe plyty AUDIO a nie uniwersalne

Ale czemu mamy wypalać z prędkością x4? Na przykład CD-R AUDIO Philipsa obsługuje do x48.

Inną sprawą jest, że używanie płyt dedykowanych do audio i/lub wypalanie ich z tak niskimi prędkościami to dla mnie już voodoo.

Pawel S., ja dzielę sobie pliki na kompie, bo lubię je przesłuchać przed wypaleniem, a i niektóre produkcje nie zasługują na to by trafić do mojej kolekcji :twisted:. Używam Medieval CUE Splitter, darmowy i banalnie prosty programik.

kurcze a ja wam juz w jednym watku wspominalem zeby nie uzywac pluginow jak popadnie .... ! ... szczegolnie z niepewnego zrodla napisanych przez niepewnego autora.....

A jak sobie radzicie przy ripowaniu płyt, które nagrane są jednym ciągiem, np opera, żeby nie było słychać kliknięć pomiędzy częściami? Używam easy cd-da extractor 11

W Nero jest opcja 'No pause between tracks'. W innych programach też powinna być.

linux?

linux?

Zailnstalujcie ubuntu jako drugi system na dysku i życie stanie sie łatwiejsze :) za pomoca "Totem" odtworzycie flac, ape, wav i co tam jeszcze a za pomoca "Audacity" podzielicie całe pliki na dowolne kawałki uwzgledniając ciszę. Poleceniem "mac" mozna zamienic ape w cokolwiek innego by później pociąć to w "Audacity". Wszystkie programy z otwartymźródłem znaczy bezpłatne, przy stałym łączu instalują się dwoma kliknięciami. Z flac mozna bez dekompresji w "K3b" nagrać w locie na audio w WAV

colcolcol napisał:
Zailnstalujcie ubuntu jako drugi system na dysku i życie stanie sie łatwiejsze :)
:mrgreen: a to dobre :mrgreen:.
No ale nieważne. To nie miejsce na dyskusje o OSach.

Wszystkie osoby wypowiadające się w wątku, poza Tobą, używają windy, wiec myślę że poszukują rozwiązania na ten system.

Ja przed nagraniem flaców przerabiam je w foobarze na wave i nagrywam w nero (wcześniej w ashampoo burning studio).
Oczywiscie używam do tego celu zwykłych płyt, a jeżeli komuś do szczęścia potrzebne płyty do audio to proszę bardzo.
PS. Ostatnio w audio video był artykuł w którym porównano jakość materiału nagranego na różnych płytach z różną prędkością. Polecam, można się pośmiać (uchylę rąbka tajemnicy i zdradzę, że zwykła płyta wypalona z bezstratnego formatu dostała 2/10 w odniesieniu do płyty tłoczonej).

La'Mefenzo napisał:
...że zwykła płyta wypalona z bezstratnego formatu dostała 2/10 w odniesieniu do płyty tłoczonej...
traci cyferki podczas zapisu :razz:
ciekawe, że podczas testu porównania z oryginałem, program wskazuje 99-100% i "0" błędów. Dlatego takie gazety są tylko do przeglądania "co nowego" a nie do czytania :mrgreen:

Ale gdy dobrą płytę do zastosowań audio przyłoży się nakładką demagnesującą a cały odtwarzacz przygniecie się specjalną płyta z niebieskiego bazaltu z południowego Peru to taka płyta daje 120% jakości oryginału :mrgreen:
Można wręcz napisać, że występuje poprawa głębokości i wyrazistości średnic połączona z otwarciem i uprzestrzennieniem basu, a wszystko to z ciepłym, miodowym analogowym pomrukiem pozbawionym metaliczności dźwięku wprowadzanego przez aluminiowe nogi wzmacniacza. :twisted: :twisted:

Płyta do zastosowań audio jest zbrojona srebrem żeby bas jej nie rozerwał przy głośnych odsłuchach
a ja mam płytę 1000W P.M.P.O!

Powrót