• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wysokotonowe do kolumn proszę o pomoc

Nie na temat...
Poniżej pomiary czterech missionów. Na czas pomiaru głośniki były montowane w prostokątnym panelu o bokach po kilkanaście centymetrów (nie pamiętam dokładnie ile). Dwa głośniki miały lekko pogniecione kopułki - są to wykresy w kolorze niebieskim i fioletowym. Czarny i czerwony to pomiary głośników bez tej usterki.

Głośnik podobnej klasy co PJ'ka choć moim zdaniem nie jest tak wulgarny jak ona ;)

Nie na temat...
Czyżby wgniecenie kopułki miało negatywny wpływ na charkę przetwarzania ??

Wykres baardzo podobny do oryginału i do mojego.

Mój mission wsadzony w szpulkę taśmy izolacyjnej i zmierzony 2 cm od mikrofonu :)

Nie na temat...
Czyżby wgniecenie kopułki miało negatywny wpływ na charkę przetwarzania ??

ploter, no właśnie chyba na odwrót ;) bo różnica jest tylko przy tych ~15kHz a tam widać, że te wgniecione kopułki dają bardziej wygładzone pasmo (fioletowy i niebieski) a reszta wykresu jest dla wszystkich taka sama. Ale tak naprawdę to chyba tylko czysty przypadek, że te charakterystyki tak wyglądają, a nie wpływ tego uszkodzenia. Szczerze mówiąc trochę byłem zaskoczony jak to zobaczyłem ;)

Nie na temat...
Bierzmy też błędy pomiarowe, oraz to ze nie wszystkie kopułki są identyczne :) rozbieżności w parametrach (minimalne lub pomijalne) swoją drogą wygląda to dość przyzwoicie :)

Powrót