• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wysyłka subwoofera - głośnik w skrzyni

Reakcji
0
Witka :)

Mam taką rozkminę, mam chęć kupić gotowego suba z 3 głośnikami 12'' mam prawie 600km w dwie strony, żeby po to podjechać więc nie bardzo. gościu deklaruje wysyłkę za 60zł, tylko obawiam się czy poczta lub kurierem głośniki nie ulegną uszkodzeniu - zakleszczenie cewki przez mało delikatne obchodzenie się z przesyłką... Skrzynia jest solidna, w dobrych wymiarach, więc szkoda mi jej nie brać i kupic same głośniki.
Rozwiązaniem byłoby osobne wysłanie skrzyni i głośników, ale to generuje straszne koszty :huh:

Co radzicie w takiej sprawie?
Kurier i solidne zapakowanie paczki?

Wykręcić glosnik
Zaparkować
I wyslac w jednej paczce

Jak ma sie nie zniszczyć to w grę wchodzi tylko i wyłącznie wysyłka wykreconego glosnika

Jeśli towar jest ciężki to samo solidne pakowanie będzie go kosztowało 20-40zł(Styropian, min HDF i solidny karton). Podstawowa sprawa to by ubezpieczyć przesyłkę na duzą kwotę. Jeśli sprawdzisz wszystko przy kurierze i głośniki beda uszkodzone to możesz dochodzić sie kwoty z ubezpieczenia.

wystarczy zapakowac suba glosnikami skierowanymi do dolu. odpowiednio oznakowac paczke, ubezpieczyc i wyslac ;)

Cewkom nic się nie stanie. Ja mam taki sposób że jak wysyłam kolumnę z zamontowanym głośnikiem to w okół niego montuje 4 podstawki trochę wyższe niż sam głośnik, na to kładę płytę wiórową o szerokości skrzyni i taśmą (lub folią streczową zależy czy kolumna wykończona) owijam mocno wokół kolumny. Nie ma szans na uszkodzenie głośnika a przesyłka powiększa się marginalnie :)

glosniki uszkadzaja sie w wyniku dzialania sily bezwladnosci na ciezki magnes podczas rzucania/upuszczania paczek
jak kolumna zapakowana jest glosnikami do gory to potrafia magnesy oderwac sie od kosza glosnika!
wiele juz takich glosnikow naprawialem

Zdaje sobie sprawę, że rozłożenie suba na elementy pierwsze było by najlepszym rozwiązaniem, ale nie każdy sprzedający to zrozumie, no i koszty, myślę że dorówna to sumie paliwa na dojazd...

Pomysł Pawła S. jest dość ciekawy o ile paczka będzie podróżować cały czas w zalecanej pozycji - ciekawe czy przewoźnicy to respektują :???:

Zobaczymy jak sprawy się potoczą. Dziękuję za podpowiedzi

Zdaje sobie sprawę, że rozłożenie suba na elementy pierwsze było by najlepszym rozwiązaniem, ale nie każdy sprzedający to zrozumie, no i koszty, myślę że dorówna to sumie paliwa na dojazd...

To napisz skąd te głośniki trzeba odebrać, moze jest tam jakiś forumowicz który mógłby je odebrać i wysłać zapakowane jak należy.

Pomysł Pawła S. jest dość ciekawy o ile paczka będzie podróżować cały czas w zalecanej pozycji - ciekawe czy przewoźnicy to respektują

Zapomnij. Czy napiszesz szkło/ostrożnie czy zalecane położenie, dla nich to jeden piernik.

Oznakowanie ignoruja, ale zwroc uwage na to ze musza od czasu do czasu skanowac paczki. A wtedy etykieta jest na gorze bo tak wygodniej ;)

Nie dalej jak dwa lata temu wysłałem kolumny kóre uszkodził kurier(spory wątek na forum), plakietka była na górze uszkodzenie również;)

Ja bym nie ryzykowal bo potem bedzie problem "czyja to wina"

Jak nie chce spakować jak należy to nie kupuj
Bo kase stracisz

Ostatnio jak ja wysyłałem głośniki do naprawy, to skleiłem oba membranami do siebie i owinąłem luźnymi starymi szmatami, których nie żałowałem.
Wysyłka kurierem dpd, nic się nie stało w obie strony.

Ostatnio jak ja wysyłałem głośniki do naprawy, to skleiłem oba membranami do siebie i owinąłem luźnymi starymi szmatami, których nie żałowałem.
Wysyłka kurierem dpd, nic się nie stało w obie strony.
Wysyłka samego głośnika to pestka, jeszcze nigdy mi nie uszkodzili samego głośnika podczas wysyłki. Ale wysyłka głośnika zamontowanego w skrzynce może doprowadzić do przesunięcia lub odklejenia magnesu

Jest ryzyko uszkodzenia, a później bujać się z 3 uszkodzonymi głośnikami średnio mi się uśmiecha.
Jadę teraz na urlop, jak się nie sprzeda to po urlopie może po niego podjadę. Ewentualnie porzucenie skrzynki i wysyłka samych głośników :unsure:

Dziękuję Panowie :)

Powrót