Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
no to superDo celów ust. 1 „towary o niewielkiej wartości” oznaczają towary, których rzeczywista wartość nie przekracza 150 EUR na przesyłkę.
mam nadzieje ze nic nie naliczaja bo do mnie plynie/leci paczka za 124$ :/
czy ktos moglby mi zamowic cos od chinczyka? nie mam pay pala![]()
LukaszN - szczegolnie do Ciebie pytanie)
u mnie jest ten problem ze paczka bedzie dosc ciezka ok 5-6kg i sprzedawca chce wyslac ja tylko dhl'em, a u nich nie ma czegos takiego jak "gift" i wszystkie paczki przechodza przez celnikow, wartosc to ok 250$, ciezko zeby wpisal ze to ma wartosc 22€ czyli ok 28$,
bzdura wejdz sobie na http://isztar.mf.gov.pl/isztar/taryfa_celna/web/main_PL i poznasz szczegółowe zasady przy taryfikacji .....damiani napisał:z reszta celnicy i tak nie musza sie stosowac do rachunku tylko moga naliczyc podatek i clo wedlug wlasnego uznania :/
damiani napisał:no i agencja celna dhl'a pobiera 73zl jako oplate manipulacyjna za zalatwienie papierkowej roboty
damiani napisał:---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------
damiani napisał:to tylko clo czyli 8% wartosci, gorszy jest podatek 23% :/ a zeby paczka byla zwolniona z VATu musi byc warta mniej niz 22€, przynajmniej tak wynika z tego artukulu ktory nie koniecznie musi byc zgodny z prawda
damiani napisał:---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------
damiani napisał:co ciekawe clo placi sie od "wartości towaru i wszystkich kosztów zagranicznych poniesionych w związku z importem", czyli od wysylki tez :/