• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wysykotonowe STX do porównania GDWK-10-200-8-PJ vs T.10.200.8.PCX

• Autor wątku Autor wątku rosim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Dzień dobry. Zastanawiam się, czy będzie znaczna różnica w brzmieniu między tymi głośnikami, obecnie mam małe monitory diy (własna konstrukcja) na średnioniskotonowym HECO HW 100 S-CP 470 i wysokotonowym STX GDWK-10-200-8-PJ. Zastanawiam się, czy warto zmienić STX GDWK-10-200-8-PJ na STX T.10.200.8.PCX , czy raczej różnica będzie nieodczuwalna? Próbowałem już wstawić na moment STX T.10.200.8.ALX, ale brzmienie było zbyt delikatne. Porównywał ktoś może GDWK-10-200-8-PJ z T.10.200.8.PCX ?

Zastanawiam się, czy będzie znaczna różnica w brzmieniu między tymi głośnikami,
Testowałem oba te głośniki na zwrotnicy Zap Projekt i oba głośniki grały inaczej, najbardziej dało się odczuć inny poziom spl - PCX grał głośniej i ostrzej. Co do jakości ciężko tu coś opisywać przy głośnym słuchaniu te głośniki sypały i grały słabo wyraźnie, mocno znieksztalcaly. Z tych aluminiowych słuchałem jeszcze kilku innych głośników, które miały na pewno mniejsze zniekształcenia przy głośnym graniu i wcale nie były tak bardzo ostre jak PCX.

Ostatnia edycja:
Raczej na głośnym słuchaniu mi nie zależy, bardziej interesuje mnie czy pcx będzie bardziej szczegółowy przy cichym odsuchu od pj

Wydaje mi się że ALX jest bardziej szczegółowy ale łagodniejszy od PCX. PCX jest ostrzejszy od ALX ale sporo lepszy od PJ.

PCX z pułapką nie będzie taki ostry.
Jeśli chodzi o jakość, to na pewno PCX jest lepszy od PC.

x7j01txevh6d5b27ew9d_1407521520.jpg
oz5wdysp2d82c4k6mbu2_1407521517.jpg

Powrót