• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wytłumienie co z tego się nadaje?

Reakcji
15
Czy na wytłumienie do subwoofera nadaje się:

1. filc szary
2. korek 2 mm (tapeta)
???

Chce dać gąbki sporo i waty zwykłej. Co jescze moge dać? NIe kierujcie mnie do artujułu na gównej stronie bo go znam ale ja ptyam o jeszcze inne wasze sposoby? Co jeszce dajecie? Jak wełna to może mocherowye berety? :)

Wlasciwie w subie aktywnym wytlumienie nie jest potrzebne, jesli to BR.
Jesli zamkniety to calkowicie wypelnij, watolina, na scianach gabke, wata, wełna, byle tylko nie dotykały części ruchomych i nie były ściśniete (powietrze musi swobodnie przepływać) itd.

kondrax, nalpierw nie dawaj nic, potem wrzuc cos, zmieniaj marerial, ulkad itp. na to nie ma przepisu. a jesli to do bsw to w zasadzie jest zbedne. ja dalem jednak ale cos za cos.

Zauważyłem ze bsw bez gąbki tak troszke duduini jakby ja to coś słysze jak z gąbka taki bardziej łagodniejszy przyjemniejszy dzwięk.

kondrax, a moze to wlansie ta sztywnosc budy o ktorej niedawno dyskutowalismy?
u mnie raczej nie ma takiego efektu, a wytlumienei dalem po to by zwiekszyc obejetosc i delitatnie ograniczyc efektywnosc br. wybralem taki kompromis;)

Jeśli to closed to można wykorzystac rózne materiały wytłuminia bo kazdy będzie tłumić odpowiednia mu czestotliwość. Przy subwooferze raczej nie wytłumi sie tych najniższych f ale po coś tam jest potrzebne :]. Daj wszytkiego po trochu filc wełna wata gąbka pianka itp...

Czy gąbką mineralna ala szklana może się do tego nadać?? Chodzi ofcourse o subwoofer :)

Dave, to chyba bedzie sie pylic/ kruszyc... jak byuda br to mozna pllicy dostac, a i glosnik tez moze ucierpiec nie?

wilc jes za rzadki !! ja bym go nei polecal ... a i nie polecal bym wypelnie nia calego suba welna ... czy tam wata czy tam kabka !! na scianki dal bym od serca ale zostawil bym jakas przestrzen wolna !

Ok dzięki, pokombinuje z czymś innym..
Generalnie i tak nie mam dużo do stracenia bo kombinuje na zestawie Rhapsody MediaTecha, całkiem spoko to gra, chociaż przydałoby się to zmienić :)

Powrót