Dynamometr pokaże że z wytłumieniem membrana jest mniej podatna, wydaje mi się że efekt wzrostu wirtualnej objętości występuje tylko dla zmiennego natężenia ciśnienia.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
przemo-lukas napisał:... objętość tegoż materiału jest na tyle mała, że wpływ na wytrzymałość mocową jest marginalna/pomijalna.
Yoshi_80 napisał:...Osobiście uważam, że dodanie wytłumienia zmieni wytrzymałość mocową ale w stopniu nieznacznym tak jak w nieznacznym stopniu wpływ wytłumienia zmienia pozorną objętość.
Słusznie zauważyłeś, że Ci się wydaje hehe... widzę, że wyraziłem się nie dość jasnodjrobo napisał:wydaje mi sie ze potwierdziles moje slowa

Jako ciekawostkę dodajmy do tego, że gęstość np. szkła wynosi 2400–2600 kg/mł. Wniosek z tego taki, że wypełnienie jednego litra objętości watą szklaną powoduje, że w owym litrze mamy 6ml szkła i 994ml powietrza. W obudowie o kubaturze 50 litrów zmieści się zatem "aż" ~0,3 litra szkła. Szkło stanowi ~0,6% (!) wypełnionej watą szklaną objętości.przemo-lukas napisał:[...] odpowiednio preparowana wełna szklana lub owcza. Taki materiał ma gęstość ok 16kg/mł.
Tak. Jest to sposób na zysk kilku Hz bez degradacji wytrzymałości mocowej, ale ponieważ nie ma róży bez kolców, trzeba pamiętać, że ten zysk powstaje kosztem efektywności przetwarzania w rezonansie. Rozsądne projektowanie pozwala jednak wykorzystać zalety tłumienia bez strat w efektywności przetwarzania (a dokładniej bez zachwiania równowagi tonalnej przetwarzania)melisław napisał:Czyżby to sposób na parę Hz w dół bez zmniejszania wytrzymałości mocowej?