• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wytłumienie pod elektroniczną perkusję

Reakcji
0
am następujący problem:
Kupiłem perkusję elektroniczną do mieszkania w bloku. Robi ona nie tyle sporo hałasu co przenosi wszystkie uderzenia w podłogę poprzez ramę. Zwłaszcza uderzenia stopą są słyszane piętro niżej. Spróbowałem podłożyć pod perkusję 3 warstwy 5cm maty wygłuszającej z pianki zagęszczonej. Pomogło ale wycięło tylko górne i średnie pasma dźwiękowe. Wciąż piętro niżej słychać niskie dudnienie przy uderzeniach.
Chciałbym dla niej zbudować swojego rodzaju podest z warstw różnych materiałów który mógłby mieć nawet do 25 cm grubości łącznie.
Co polecacie do stłumienia najniższych dźwięków a przynajmniej do częściowej ich izolacji? A może ktoś zaproponowałby mi całą strukturę takiego podestu?
Liczę na waszą pomoc.

Zastosuj takie materiały jak stosuje się w budownictwie bo to wyjdzie w miarę tanio i jest sprawdzone w lekkich ścianach działowych, może to być płyta OSB 18mm> 5cm styropian>5cm wełna mineralna>płytaOSB18mm. Musi to być szczelne tak żeby włókna wełny mineralnej nie mogły się wydostawać na zewnątrz.Pod taką podłogę dobrze by było zastosować podkładki gumowe by nie stykała się całą powierzchnią z podłożem.

I radzil bym zajac sie akustyka calego pokoju, nie tylko podloga.
Jesli beda duze podbicia basu sam podest nie pomoze.

Powrót