• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wytrawianie płytki - coś nie tak :-//

nie przestanie prawidłowo działać bo efekt jets tylko powierzchniowy, mi się tam igdy niehcce bawicw lakierowanie itp ;) jak ścimnieje i msuze lutowac elekemny to biore papier ścierny i jazda <lol> lenistwo niezna ganic ... no ale do nastepnych wzmacniaczy bede już zabezpieczał zeby to też jakoś wyglądało ;P

Richard Small, po pewnym czasie miedz zacznie się utleniać co może spowodować, że stanie się ciensza(to są um,ale w elektronice to bardzo ważne)jak scieżka będzie za cienka a przepuscisz przez nią duży prąd może się nawet przepalić.Co prawda to małoprawdopodobne, ale zabezpieczyć nie zaszkodzi.

Dlatego weź troche denaturatu, wrzuć do tego trochę kalafonii i mieszaj.następnie pomaluj tym płytkę i już.Możesz to zrobić jeszcze przed lutowaniem-kalafonia jest doskonałym topnikiem i z pewnością ułatwi Ci proces lutowania.

zainteresowałem się tym ponieważ zrobiłem zwrotnice, ze względu na jej wielkość musialem ją wrzucić do kolumny poprzez odkrecenie jednej sciany, nastepnie przykleiłem ją, kolumne zafornirowałem itd teraz nie mam w ogole dostepu do sciezek, sciezki były grubości 3 mm, niestety nie mam teraz juz mozliwosci zabezpieczenia ich kalafonią i sie teraz zacząłem martwić czy się nic nie stanie z tym

Może nieco prostej arytmetyki. Ścieżka o szerokości 3 mm wykonana ze standardowego laminatu o grubości warstwy miedzi 0,07 mm ma przekrój 0,21 mm2, co odpowiada drutowi o średnicy ok. 0,5 mm. Nie jest to więc najlepszy sposób łączenia elementów zwrotnicy, układu przewodzącego dość duże prądy. Utlenianie miedzi zachodzi powierzchniowo i może zmniejszyć skuteczną grubość ścieżki o ok. 0,01-0,02 mm, czasem i więcej (zależy to m. im. od środowiska, w którym zachodzi utlenianie). Z 0,21 mm2 zostaje więc ok. 0,15 mm2 (drut o średnicy ok. 0,4 mm). Przy prądzie 5 A ( 100 W / 4 Ohm) gęstość prądu wyniesie nieco ponad 33 A/mm2 dla wartości skutecznej, a ok. 47 A/mm2 dla wartości szczytowych (sinusoida). Jest to już dość dużo, ale w bezpiecznikach 6 A drucik jest cieńszy niż te 0,4 mm i przy prądzie 5 A nie przepala się, więc i u Ciebie przepalenie ścieżek nie powinno nastąpić. Chyba, że stosujesz dużo większe moce.

OO dzięki za odpowiedź, mogę teraz spać spokojnie, mam nadzieję, że teoria nie będzie dużo odbiegać od praktyki :D a tak nawiasem mowiac to te kolumny będę traktować 60 wat 8 ohm więc tym bardziej nie powinno się nic stać

jeszcze raz dziękuje, pozdrawiam

Powrót