• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzm.Lampowy/DIY/Naprawa/Lampy...

Reakcji
0
Witam

Ostatnio coraz częściej natykam się na temat wzmacniaczy lampowych ze względu na pewne zaistniałe okoliczności postanowiłem zostać posiadaczem takowego zasilenia ...
Rozchodzi sie o to ze o DIY , naprawie czy choćby zbadaniu Lamp nie mam zielonego pojęcia :oops: . Jak już napisałem zaistniałe okoliczności to "przewiercenie" strychu, piwnicy w poszukiwaniu m.in podzespołów do budowy (lamp). Trochę tego sie znalazło - same lampy, stare radia, tv itp.
Głównie chodzi mi o to zebyście koledzy powiedzieli mi:
1. Jak sprawdzić która z tych lamp nadaje się do użytku a które są do wyrzucenia
2. Jeśli jakieś są dobre to co można z nich zrobić ?
3. Czy był by ktoś chętny wykonać wzmacniacz lampowy (z nich) jeśli to by było opłacalne, oczywiście po wcześniejszym ustaleniu kosztów takiego przedsięwzięcia ;)
4. Może być to "cokolwiek" = wzm. stereo , wzm. słuchawkowy , wzm./przed-wzm. do hybrydy np. (aby wykorzystać to jeśli się nadaje, a nie leżakowało)

Podaje oznaczenia jakie odczytałem na lampach: [PART I]
* stare radio - GRUNDIG type960 3D Klang 960:
- ECH 81
- EF89
- EL95
- ECC85
- EABC80
notatki na radio-odbiorniku:
Wechselstrom (prąd zmienny) 50 ~ 33W
Beleuchtungslämpchen (oświetlenie lampy) 7V 0,3A
i inne
Wszystkie lampy się żarzą (słabiej lub bardziej) czy to znaczy że są sprawne ?

* Lampy znalezione luzem:
- AZ-1 (IX-60)
- 325197 - to jedyne oznaczenie na niej :/ (tak,tak wiem..)

ir0nhide napisał:
1. Jak sprawdzić która z tych lamp nadaje się do użytku a które są do wyrzucenia
najlepiej miernikiem lamp
ir0nhide napisał:
Wszystkie lampy się żarzą (słabiej lub bardziej) czy to znaczy że są sprawne ?
nie. Trzeba by sprawdzić jeszcze emisję lamp...

Z w/w świta mi tylko że ecc85 byś mógł wykorzystać do jakiegoś pre...
A nie chcesz sobie na próbę kupić jakiegoś gotowca z allegro? za 200-300 da się coś kupić i w razie czego sprzedasz za podobną kasę...

csbiczek napisał:
A nie chcesz sobie na próbę kupić jakiegoś gotowca z allegro? za 200-300 da się coś kupić i w razie czego sprzedasz za podobną kasę...

Czy nie chcę sobie kupić na próbę, hmmmm ale jaką próbę ? :???: probe czego ?
Z Ciekawości szukałem na allegro i nie znalazłem w podanym przez Ciebie zakresie cenowym :/ Jakiś Pan tam oferuje wykonywanie ale napisał mi że wykonanie Apm.ST. 20W na kanał sin. to koszt okł 1000zł
Jak możesz to podaj link do atrakcyjnej aukcji na "alledrogo.pl" :)

A z tego co podałem to jakiś(ale dobry) słuchawkowy amp. chociaż dało by się wycisnąć ?

W tej chwili nie ma, ale czasami trafiają się takie aukcje... Napisz do usera z allegro o nicku traxman, on zazwyczaj ma takie tanie wzmaki

EL95 to pentoda mocy w radiu masz praktycznie gotowy wzmacniacz. Jak radio jest w miarę dobrym stanie i na chodzie to może być watę ładnych parę stówek (rok 1958) może Ci się nie opłacać go wybebeszać :) Po za tym po przestrojeniu i odnowieniu długo Ci jeszcze może ładnie grać.
Ogólnie do budowy nadają się:
EL95 pentoda mocy
EF89 pentoda
ECC85 2 x trioda
UBL21 jak masz do tego trafo wy.
Wpisz w google EL95 to na pewno coś znajdziesz np:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1429142.html

Jeśli by Cię interesowało to mam na sprzedaż wzmacniacz lampowy o mocy muzycznej 5-10w. W sumie jest to muj początek zabawy z lampami. Kupiłem go od kolegi z naszego forum za tę cenę. Dołożyłem komplet lamp, parę traf głośnikowych, zrobiłem nowe pcb i uruchomiłem.
Więcej info tu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19677

A jak to jest z mocą wzmacniaczy lampowych? bo z tego co wiem to jest ona dużo mniejsza od tranzystorowych a porównywalna z nimi np. lampowy 2x10W jest w stanie wysterować przetworniki tak jak tranzystorowy 2x40W - to nie moje słowa, z takim określeniem się spotkałem.
Dla przykładu, jaki przetwornik jest w stanie napędzić taki wzmacniacz lampowy 10W na kanał ?
Jaką moc musi mieć wzm. lampowy by wysterował np.6,5" przetwornik 60W ?

moc jak moc. Prawda jest taka ze poprawne 20W starcza do sluchania muzyki. Kwestia tylko tego, ze niektore glosniki nie maja zadnej kontroli z takimi mocami... Juz pisalem kilka razy ze moj SPH-165kep polegl na 15watowej lampie całkowicie.. Potrzebowal pradu i tyle :wink:

dolphin123 napisał:
Prawda jest taka ze poprawne 20W starcza do sluchania muzyki
Czyli co ? Lampowiec 2x10W to by było za mało do kolumienek o skuteczności powiedzmy ~95db w 20m2 ?...

dolphin123 napisał:
moj SPH-165kep polegl na 15watowej lampie całkowicie.. Potrzebowal pradu i tyle
:???: nie za bardzo rozumiem, co zdechł bo miał za mało mocy ?

raven1985 napisał:
Jak radio jest w miarę dobrym stanie i na chodzie to może być watę ładnych parę stówek (rok 1958) może Ci się nie opłacać go wybebeszać :) Po za tym po przestrojeniu i odnowieniu długo Ci jeszcze może ładnie grać.

Radio jest w dobrym stanie w skali jakieś 8.5/10 wizualnie/ elektronika na razie nie wiem bo nic nie widać (kurz) ;)

Zgadzam się szkoda wybebeszać/psucie takiego RETRO to prawie tak jak niszczyć historie... :)
Nie raz chciałem je totalnie odrestaurować ale i tak bym go nie sprzedał, jeszcze nie teraz, rozumiesz (zobaczymy jak wybije mu setka....)
A lampy można wyciągnąć a później wsadzić
...stacji radiowych nie słucham :/....

Czyli co ? Lampowiec 2x10W to by było za mało do kolumienek o skuteczności powiedzmy ~95db w 20m2 ?...
musisz sam to ocenić.... ja miałem lampkę 2x 1,5w pod 3way na stxach i do słuchania do wystarczało w zupełności;)

ir0nhide napisał:
:???: nie za bardzo rozumiem, co zdechł bo miał za mało mocy ?
wzmacniacz nie miał kontroli nad głośnikiem żadnej, bas był rozlazły i strasznie się zlewał... wzmak miał za mało mocy.

ir0nhide napisał:
csbiczek napisał/a
...ja miałem lampkę 2x 1,5w...

:???: nie pomyliłeś się ? może chodziło Ci o 2x 15W?
nie, miałem se na pcl 86 i zastanawiam się czy znów jej nie sklecić tylko zrobić jej obudowę i dać lepsze trafa. DO słuchania, a nawet głośnego słuchania była ok i byłem zadowolony :wink:

dolphin123 napisał:
wzmacniacz nie miał kontroli nad głośnikiem żadnej, bas był rozlazły i strasznie się zlewał... wzmak miał za mało mocy.
To nie kwestia mocy tylko zlej konstrukcji wzmacniacza. Polegly pewnie trafa wyjsciowe wraz ze zlym sprzezeniem zwrotnym co zaskutkowalo wysoka impedancja wyjsciowa i stad te objawy.

Prędzej podejrzewałbym złą aplikację z mojej strony niż winy ze strony wzmacniacza na którym to grało, tak jest dopracowany przez właściciela...

No dobra to inaczej czy są w sieci jakieś KIT`y wzm. żebym mógł sobie skręcić ?
Czy za ~200zł można już by wyklepać coś samemu ? (nie licząc gniazd, pokręteł, obudowy i innych pierdółek [same bebeszki] )
A może jest ktoś chętny wykonać kompletny uruchomiony moduł? Bez obudowy, powiedzmy że mam własną koncepcje

Powrót