• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmaciacz do pomiarów w SW

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witam

Zastanawiam się nad kupnem wzmacniacza tylko i wyłącznie do pomiarów w SW.
Za kazdym razem musze odlaczac swoj wzmacniacz a przyznam ze jest to kłopotliwe.
Co polecicie ? mysle raczej nad gotowym wzmacniaczem nie mam ochoty ani czasu na budowanie go od podstaw, chcialbym poprostu juz go miec.
Może jakies propozycje a moze ma ktoś coś na sprzedaż ?

gotowy wzmacniacz do pomiarow? Pierwsze slysze. Wystarczy sklecic jakiegos TDA i kawalek zasilacza. Ja w firmie mialem zasilacz na trafie 44W 15V wychodzilo ok 16W/4omach.

takero napisał:
ile kasy masz na niego ? :>
Tyle ile bedzie potrzeba, przeciez to tylko do pomiarow to nie spodziewam sie wysokich kosztów.

irek napisał:
gotowy wzmacniacz do pomiarow? Pierwsze slysze.
Chyba mnie źle zrozumiales ;-) - gotowy znaczy skompletowany, gotowy do uruchomienia.
Pozatym potrzebny jakis preamp chociazby z regulacją głośności.

Niekoniecznie w obudowie, jakby nie było to sobie zbuduje ew. obudowę, w sumie moze byc byle jaka bo jak juz pisalem wzmak tylko do pomiarów w SW, masz jakies propozycje takero ?

Ja bym wolał na Lm3886 złozyć wzmaciacz dać mu 20v+/-i jego moc będzie wystarczająca do pomiarów, a nawet z dużym zapasem. Złożenie jego to godzina a nawet mniej. TDA bym spobie odpuścił.

Ludzie nie czytacie ;-)
Potrzebuje GOTOWY,ZŁOŻONY URUCHOMIONY I DZIAŁAJĄCY Wzmacniacz ;-).
Kupuje podłączam I DZIAŁA ;-D

Ten tripath sie do pomiarow nie nadaje bo na kiespkie charakterystyki zeby pracowal jako wzmacniacz pomiarowy. Zreszta wystarczy mu je zmierzyc zwykla karta muzyczna i bedzie widac co sie dzieje na koncu pasma bez obciazenia i z obciazeniem.

A brzmienie jest nie istotne w sprzecie pomiarowym bo lampy dobrze brzmia ale nie znaczy to ze sie nadaja jako wzmacniacze pomiarowe.
Do pomiarow kolumn nadaje sie kazdy wzmacniacz tranzystorowy nawet na najtanszym TDA 20xx.

Wzmak wybrałem bedzie to wzmacniacz lm3886 w wersji mono ktory wykona dla mnei n_omzys.

na Twoim miejscu poszukałbym kogoś z Gdańska, żeby to zrobił przynajmniej nie ma wysyłki, Jak będziesz miał już sprzęt pomiarowy daj znać, chętnie się czegoś dowiem/obejze (: aktualnie przebywam w Gdańsku(studia)

Powrót