• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz 2.1

Reakcji
0
Mam takie pytanko czy są wzmacniacze. 4 kanałowe gdzie można dwa kanały zmostkowac.
Chodzi mi o stworzenie systemu 2.1

Sa ale glownie samochodowe. Z domowych raczej ciezko chyba będzie, ja osobiście się nie spotkalem.

tylko DIY, choć ślusarski coś wystawił takiego na allegro.
Najlepiej jednak mieć wzmak stereo + do tego wzmak do suba.

czuczu, niemasz zadnego problemu. no moze to ze niewiele wiesz
kupujesz normalnie 4 kanalowy wzmacniacz i 2 rozdzielacze sygnalu - zawsze tak robie w najtanszych instalacjach :P

no tak - wtedy ustawienie tylko na stale.
chyba ze bedziesz ganial do bagaznika :mrgreen:

zawsze starą linkę od sprzegła można do potka przymocować i kręcić pod siedzeniem :lol:
(dla chętnych tego typu zabaw - to był żart ;] )

Kupiłem CARPOWER CRB-12TC.
Po Małym ogarnięciu tematu, zastanawiam sie jak podłączyć wzmacniacz do głośnika dwu cewkowego.
Jedni piszą ze pod dwa kanały nie można.
To może zmostkowac cewki na głośniku na 2ohm i podłączyć pod mostek np na tylnym kanale gta460

czuczu, typowo - kupiłeś ,nie zapytałeś się , a teraz masz problem ;]
jesli do suba dysponujesz tylko tylnymi kanałami to bez znaczenia, możesz połączyć cewki szeregowo i napędzić mostkiem, szkoda tylko że że głośnik będzie miał 8R wtedy , o 2R zapomnij .

Ah no człowiek porywczy i teraz ma problem... A jesli połaczyc by tak ? gta 460 moze pracowac na 2ohm
wzmasniaczzsubem5zs5.jpg

[ Dodano: 2009-05-08, 10:05 ]
Jeszcze zastanawiam sie jak by kupic
http://www.allegro.pl/item629446580_rozdzielacz_cinch_rca_typu_y_1_gniazdo_2_wtyki.html

Takie cudo i po prostu dac ten sam sygnał na lewym i prawym kanale tylnim ??

czuczu, mozesz podlaczyc kazda cewke do kazdego tylnego kanalu. w taki sposob wyciagniesz max z tego wzmacniacza.
ale jak juz inni wspominali, takie rozwiazanie ma swoje minusy - jak na kanalach bedzie roznica w basie to glosnik nie bedzie dostawal max mocy a w skrajnych przypadkach (raczej nie mozliwe w praktyce) sygnal bedzie przeciwny i moze wystapic roztrzepanie cewki

ale mi sie jakos nic nie dzialo :P

Powrót