• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz 400W RMS do subwoofera

Jeśli masz problem z doborem trafa to odpuśc sobie własnoręczne składanie wzmaka u kup gotową, uruchomioną płytke z holtonem.

O ile dobrze się orientuje to potrzebny mi bedzie 2x70V i 500W ale nie moge za bardzo takiego znalezc nigdzie. Jaki jest mniej wiecej koszt zmontowanego holtona?

Koszt zmontowanego holtona ok 180-200zl Zalezy kto ile sobie liczy.

A trafo takiej mocy mozesz nabyc np Tutaj

Taka moc to nie przelewki, jezeli sam nie potrafisz zmontowac takiej koncowki to i z uruchomieniem mozesz miec klopot, aczkolwiek trudne to nie jest. Pomijajac juz wysokie napiecie zasilajace

jak co to mam uruchomioną płytkę Holtona 200W modyfikowalnego do 250-270W
zwiększenie mocy odbywa sie za pomocą zwiększenia napięcia zasilania, 250W osiąga przy 60-65V (po wyprostowaniu) czyli potrzebne trafo minimum 300W z wyjściem 2x45V

Re: Wzmacniacz 400W RMS do subwoofera

Bekcs eKm napisał:
Orientujecie się może czy 400W to nie będzie zbyt wiele dla tego przetwornika?

to zę ma 400W w niczym nie przeszkadza, zalecane ejst mieć zapas niż niedobór.
A jak bedziesz wysterowywał głośnik to usłyszysz w którym momencie wystarczy mu tej mocy :) , będzie się przesterowywał.

glosnik bardzo zadko sie "przesterowywuje" to wzmacniacze sie przesterowywuja i znieksztalcaja palac glosniki. Wzmacniacz o mocy znamionowej 400W przy przesterowaniu do prostokata ma moc wyjscowa ok 800W!

Sugeruję zakup mojego monacora,1502 czy jak mu tam,od pół roku jeździ bez obciążenia.Tylko mi sie wala po aucie.

Powrót