• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz 8omh a kolumny 4omh czy można uratować wzmak??

Reakcji
3
Witam i przepraszam za głupi temat.
Mam wzmacniacz LUXMAN LV-111 i on jest na 8omh a kolumny mam na 4omh (i nadotatek spalona końcówka) i mam pytanie czy jak wymienie trany na tip35/36C(albo BD250C/249C) to nie spale końcówki mocy na 4 omh??/
bo orginały to 2sd1047/2sb817
Jak ktoś ma jakieś pomysły jak zrobić zx wzmaka 8omh na 4omh no niech napisze tylko nie takie że "graj ciszej to wytrzyma"

no nie szkoda na mocy a przeciesz i tak trany są zwarte to moge wymienić na mocniesze

mocniejsze tranzystory nie zaszkodza tylko ze teraz trafo bedzie przeciazone i mostek prostowniczy przy okazji w dodatku moga zabezpieczenia pradowe sie uaktywniac.

A on ma zabezpieczenia bo nawet nie wiem ?? no tak ale nie będe grał na maxa a mostek to dam inny bo tam są dody 5A

irek napisał:
mocniejsze tranzystory nie zaszkodza tylko ze teraz trafo bedzie przeciazone i mostek prostowniczy przy okazji w dodatku moga zabezpieczenia pradowe sie uaktywniac.

przy wymianie tranzystorów mocy końcowej na mocniejsze wcale nie bedzie trafo przeciażone ani mostki prostownicze. Nic nie ulegnie zmianie!

Daj rezystor 4ohm o odpowiedniej mocy stratnej szeregowo z cewką głośnika.

Wzmaka 8ohm na 4 ohm da się przerobić ale trzeba by było wypatroszyć połowe elementów z koncówki mocy i znać się nie lada na tym.

Rozbroil mnie kolega z tym rezystorem. Ze mnie elektronik to jak z nie powiem czego traba ale sie interesuje i nie poradzilbym nikomu tego to jak tak to moje rozwiazanie ze zmiejszeniem napiecia bedzie lepsze na pewno
El_liero napisał:
przy wymianie tranzystorów mocy końcowej na mocniejsze wcale nie bedzie trafo przeciażone ani mostki prostownicze. Nic nie ulegnie zmianie!
Jak moze nic nie uledz zmianie skoro zmniejszy sie impedancja do 4 om a wiec 2 razy wiekszy prad poplynie przez trafo i mostek ktore sa pewnie policzone dla 8 om.
Pozdrawiam!!!

wymiana tranzystorów nie zmieni impedancji wzmaka !

Nik > nie wykombinujesz nic... "graj ciszej"

albooo... dorób sobie chłodzenie azotem ;)

Ale przeciez napisal ze chce podlaczyc kolumny 4 om !! a wiec wzmak musi da 2 razy wiecej pradu.
Tak mi sie wydaje ale ja sie nie znam a wiec moge nie mniec racji :razz:
Pozdrawiam!!!

dulin7 napisał:
Ale przeciez napisal ze chce podlaczyc kolumny 4 om !! a wiec wzmak musi da 2 razy wiecej pradu.
Tak mi sie wydaje ale ja sie nie znam a wiec moge nie mniec racji :razz:
Pozdrawiam!!!

poczytaj o prądzie zwrotym na tranzystory mocy końcowej

[ Dodano: 2007-08-11, 23:03 ]
i po drugie około 2x mniej prądu :!: ( i tak źle to ujołem... )

[ Dodano: 2007-08-11, 23:16 ]
nik > taka ciekawostka > :twisted:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=AX50WR 4R7
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=RTO50F4.7R

i najlepsze ( z tym to do wzmaków estradowych możesz lecieć :P ) >
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=AX300WR 4R7 :mrgreen:

ale tak jak mówię... jedyne sensowne rozwiązanie to nie hałasować kiedy jest zła impedancja podłączona pod wzmacniacz. Tak to bywa

pozdro

Powrót