• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz czy amplituner ?

Każdy amplituner obsługuje kolumny 4 ohm'owe. Ale w tym przypadku aż takiej roli impedancja kolumn nie odgrywa. Czasem zestawy kolumn do kina domowego mają nawet mniej niż 4ohmy i nikt nie zwraca na to uwagi. Każdy dobry amplituner bez problemu sobie z takimi kolumnami poradzi. Naprawdę tutaj nie jest problemem impedancja kolumn.

Poprostu producenci zazwyczaj podają moc dla 8 i 6 ohm, bo ładniej wyglada to w liczbach :) taki chwyt marketingowy.

Kilka modeli amplitunerów nad którymi warto się zastanowić, ze wzgędu na dobra jakość brzmienia w stereo:

Yamaha RX-A810
NAD T748
Marantz SR6006

Wszystkie poniżej 5000 zł. Dodatkowo posiadają wyjście pre-out, dzięki któremu w przyszłości bez problemu możesz podłączyć do nich wzmacniacz stereofoniczny i uzyskać jeszcze lepszą jakość dźwięku.

No, możesz mieć w zestawie jeden głośnik 6" 4omowy lub 2 x 8" 8 om. ;)
Ja widzę subtelną różnicę.

Z powyższej trójki wybrał bym Marantza, jednakowoż żaden nie dorówna NAD C375. ;)

Ostatnia edycja:
Kolego też się dobiera do kolumn, może ktoś zna te kolumny lub użyte przetworniki i coś podpowie,ale widzę że to jakaś tajemnica.

Miałem Yamahę z przełącznikiem z tyłu 4 lub 8 ohm.
Karol82 "Każdy amplituner obsługuje kolumny 4 ohm'owe. Ale w tym przypadku aż takiej roli impedancja kolumn nie odgrywa. Czasem zestawy kolumn do kina domowego mają nawet mniej niż 4ohmy i nikt nie zwraca na to uwagi. Każdy dobry amplituner bez problemu sobie z takimi kolumnami poradzi. Naprawdę tutaj nie jest problemem impedancja kolumn."

Tu bym się tak do końca nie zgodził, zależy jak sprzęt będzie wykorzystywany i jaka będzie minimalna impedancja poszczególnych kolumn, miałem kiedyś takie że impedancja spadała poniżej 2.8ohm, a oznaczone były przez producenta 4-8ohm.

Z aukcji "Doskonała jakość dźwięku:
- 7-kanałowy dźwięk przestrzenny
1190W = 170W x 7 (4 omy, 1 kHz, 0.9 % THD, 1 kanał)
770W = 110W x 7 (8 omó, 20 Hz-20 kHz, 0.09 % THD, 2 kanały)
1155W = 165W x 7 (8 omów, 1 kHz, 10 % THD, 1 kanał, JEITA)"
Nie widziałem tego modelu ,ale większość ma trafa poniżej 500wat ,filtracje do 2x15 000 uF i po parce tranzystorów na kanał.

Takie moce to tylko papier przyjmie, a realnie przy wysterowanych 5 kanałach może z 50wat rms.

To po co to x7 i wynik, tak wiem marketing .
Amadeus11 mimo wszystko szkoda, że nie napisałeś co to za kolumny, bo im bardziej wymagające tym będzie większa różnica w odsłuchu między wzmacniaczem ,a ampli.

Może nawet bym kupił sam przedwzmacniacz amplitunerowy a koncówkę sam wyklepał z STK ?, Cenowo moze sie opłacic bo jedna kośc idzie na dwa kanały

---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post o 17:16 ----------

To po co to x7 i wynik, tak wiem marketing .
Amadeus11 mimo wszystko szkoda, że nie napisałeś co to za kolumny, bo im bardziej wymagające tym będzie większa różnica w odsłuchu między wzmacniaczem ,a ampli.

Kolumny się jeszcze klepią :D

Amplituner z dekoderami i wyjściami preout ,do tego końcówka mocy na tranzystorach bipolarnych lub mosfetach ,a nie żadne stk.

Jak chcesz mieć dobre stereo i dzwięk wielokanałowy to warto rozeznać się jakie amplitunery mają dobre przedwzmacniacze oraz preouta na wszystkie kanały i zrobić do niego końcówkę 3.0 na gainclonie chociażby. 3.0 dlatego, że w kinie wartoby miec cały przód tej samej jakości. Pytanie zachodzi jakiego centrala posiadasz i czy nie jest to kolumna odstająca jakością od frontów. jeśli jest gorsza to lepiej dać końcówkę 2.0, bo słabej jakości centrala i tak nie nadrobimy.

Jak chcesz mieć dobre stereo i dzwięk wielokanałowy to warto rozeznać się jakie amplitunery mają dobre przedwzmacniacze oraz preouta na wszystkie kanały i zrobić do niego końcówkę 3.0 na gainclonie chociażby. 3.0 dlatego, że w kinie wartoby miec cały przód tej samej jakości. Pytanie zachodzi jakiego centrala posiadasz i czy nie jest to kolumna odstająca jakością od frontów. jeśli jest gorsza to lepiej dać końcówkę 2.0, bo słabej jakości centrala i tak nie nadrobimy.
Kolumny 5.1 to odległa przyszlość . Narazie bedzie stereo ale moze nie warto cofać sie w czsie i kupywać dwa kanały. Kolumny zawsze mozna dokupić. Nie kupuje dziś wzmacniacza tylko za jakiś czas , a temat tak tylko napisałem by nie kupic potem tandety co by trzeba było wodą polewac jak gra

Jak odległa przyszłość to kup dobry wzmak stereo, a jak już będziesz miał ochotę lub awarunki na 5.1 to dokupisz amplituner z preoutem i ze wzmaka zrobisz sobie końcówkę mocy.

Ostatnia edycja:
Wzmacniacz stereo posiadam w domu , tylko mi się znudził . Czytałem teraz o Yamaha RX-A810 i wazy 11kg i ma sporą moc prz ytlu kanałach . Mój wzmacniacz wazy podobnie a ma tylko 2x50 :biggrin: Może jak trafie na okazję to kupię z alegro tamta koncówkę mocy Sony albo nową YAMAHA RX-A1010 Aventage (waga 15kg ), przemyślę to jeszcze .

bratu kupilem taniego fergusona - amplituner 7 kanalowy
ma pelno bajerow i... prawdziwa wielka moc!
musze tylko sprawdzic czy obsluguje 4r bo... bo na obudowie jest podane 4-8r a w instrukcji juz 8-16r :???:

Pawel S . Poczytałem jeszcze na innych stronach o YAMAHA RX-A1010 Aventage i tam podają inna wagę . Zmartwiło mnie , zobacz sam httpwww.ceneo.pl13467746s

Powrót