• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do ~1000 zł pod Eminence Beta 10cx i Asd1001

Reakcji
0
Czesc
Jestem posiadaczem pary kolumn opartych na Eminence Beta 10cx i asd 1001
Głownie chodzi mi o wyciągnięcie z tego 100% możliwości Nad320bee nie dał rady. Myslałem o nadzie c370 ale jakoś nie widzi mi się wydać na wzmacniacz 1500 zł...
Doradzcie mi jakiś wzmacniacz do ~1000 zł ;)
dzieki

Jak potrzebujesz trochę mocy to może Yamaha AX-900?:) Ewentualnie AX-700 połowę tańsza :wink:

Jesli to ma byc zestaw domowy to przy takiej skutecznosci kolumn wystarcza wzmacniacz o mocy 20W. No chyba ze kolega jest gluchy jak pien.

Mam AX-700 i na razie nie chodzi mi po głowie zmiana, no chyba że tanio kupił bym AX-900 :mrgreen:

Zeby wysterować takie głośniki potrzeba troche zapasu mocy.

Jeśli nad nie dał rady to myśle, że potrzeba mu czegoś mocniejszego, ale w tej kwocie będzie ciężko coś znaleźć.

Dobrze z takimi głośniki radzi sobie Rotel.

csbiczek, Np taki RB-1072, ale jak pisałem nie z taka kwotą. Starsze modele myśle że też dadzą radę, ale trzeba wiedzieć do czego nam ten wzmacniacz potrzebny, jeśli kolumny sa w domowych warunkach to nawet słabsze modele dadzą rade te co mają około 40-60watt na kanał.

nooboutside, Na Ul Dworcowej otworzyli nowy sklep, http://www.audiozakupy.pl/ idz sobie tam i w kwocie do 1000zł masz dwa modele wzmacniaczy CAMBRIDGE AUDIO Azur 340 A SE i SYSTEM FIDELITY SA-250 przywież swoje kolumny do nich i wtedy sobie posłuchasz może któryś przypade ci do gustu.

to moze H/K 665Vxi, dual mono blok ;]
bodajze 2x150W RMS przy 8Ohm

trzeba patrzec na allegro, do wyrwania za okolo 600zl
to naprawde dobra seria

piku
Tam niczego ciekawego nawet w cenie do 1500 zł nie ma. Myślę, że w role wchodzą tylko używane wzmacniacze bo niczego dobrego nowego za tą cenę nie kupię.
tom3kk
Jakos mnie ten H/K 665Vxi nie przekonuje.

ten H/K ma 20 lat, mam slabsza wersje 655Vxi,
sa naprawde solidne, wysokopradowce :)
i naprawde maja taka moc jak podaje producent

aczkolwiek ty masz estradowki to nie ma sie co dziwic
trudno za 1500zl kupic wzmak do tego, jak obecne wzmaki do domu to maja po 100W przy 4Ohm na kanal

zadkoscia jest jak sie kupi cos mocniejszego, jedynie zostaja Ci stare dobre uzywki

PDF jakbys chcial http://temp.tomekk.org/PM665Vxi.pdf

piku16 napisał:
Zeby wysterować takie głośniki potrzeba troche zapasu mocy.

Akurat jest wprost przeciwnie. Kolumny o duzej efektywnosci nie potrzebuja mocnego wzmacniacza. Dlatego takie kolumny dedykuje sie do slabych wzmacniaczy lampowych bo zwykle ledwo by graly.

Jesli brzmienie tego nada jest nieodpowiednie to trzeba szukac innego wzmacniacza ale moc nie ma tu nic do rzeczy.

Aaaaaa to kolega z zacieciem estradowym, to trzeba bylo tak od razu. Malo audiofili przywiazuje wage do glosnosci a niektorzy to nawet zatykaja uszy jak jest za glosno :) Ja tam lubie jakosc, glosnosc i estradowy wykop.

Najlepiej byloby kupic mocniejszego NAD-a, to dosc specyficzne wzmacniacza i chyba lepiej nie ryzykowac z kupnem czegos nie znanego tylko kilka wat mocniejszego.

Na estradzie to tani praktycznie bezuzyteczny, bo za maly glosnik, ale jak widac troche fantazji firmy WLM i mamy rewolucje. A to ze to gra inaczej to kazdy slyszy a kazda nowosc = lepsza jakosc stad sukces tej firmy.

Powrót