• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do Amatora 2 Stereo

Reakcji
0
Witam.
Posiadam stary odbiornik Amator 2 Stereo. Niestety końcówka mocy padła a hybryd GML brak. Mam następujące pytanie, jaki np. scalak TDA mogłby zastąpić GML'e?
Pozdrawiam.

Właśnie zapomniałem dodać, że potrzebuję na pojedyncze zasilanie. Tani scalak, żebym mogł podłączyć sygnał i by miał ok. 15W, no i żeby zasilanie pasowało.

No to może tda2050/tda2030? jakość niezła (oczywiście w dobrej aplikacji), pojedyncze napięcie, tylko troszku za duże i trzeba by zbić. Układ prosty w budowie i tani.

A myślałem że to symetryczne... na takie wysokie pojedyncze nic nie przychodzi mi do glowy

Czyli do tego TDA2050 potrzebuje plus/minus 25V. Z prawa ohma mogę wyliczyć sobie opór rezystora, ale potrzebne będzie mi natężenie, jakie ma płynąć. Jakie wpisać do wzoru? Z pdf'a chyba 5A, zgadza się?

Ostatnia edycja:
już mbar pisał wstaw w szereg kilka diod, myślę że przy 25V scalak nie padnie więc możesz dać jakiś stabilizator (jeśli jest jakiś na 25V)

dobra znalazłem 7824, tylko nie wiem czy wytrzyma bo max prąd dla niego to 1,5A

Powrót