• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do pomiarów Speakerworkshop

Reakcji
15
Cześć

Potrzebował bym kupić jakiś wzmacniacz do pomiarów w SW.
Wymagania:
- do 5W myślę nawet 1-2W wystarczy, więcej będzie też w sumie się nic nie stanie
- najlepiej zlutowany, mile widziany kit do samodzielnego montażu lub gotowiec z allegro, lub chin jak aliexpress
- małe zniekształcenia
- nie duże wymiary

Jaki polecacie, na jakiej kości szukać?

Znalazłem coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/High...ier-Board-Dual-Channel-AC-DC/32222319749.html
lub
http://sklep.jabel.com.pl/produkt/9...Zestawy_Audio_Video/J-067N_Wzmacniacz_2W.html

Jeszcze jakiś zasilacz też potrzebny bedzie, bo te komórkowe 2A to mają "prosty" ten prąd?

Ostatnia edycja:
mam kilka wzmacniaczy takich z chin

na wstepie odpusc "cyfrowki" zasilane np z 5v
naja nierowne pasmo
mam taki 2x3w zasilany z 5v i wyraznie opada mu pasmo na wysokich

ten drugi na TDA bedzie juz OK

sam obecnie zasilam takie cos z zasilacza do lapka i zadnych problemow z zasmiecaniem nie mam ;)

aha - poszukaj to samo na e-bay - polowe taniej!

Problemem wzmacniaczy do pomiarów jest zbyt duże minimalne wzmocnienie wynoszące zazwyczaj kilkanaście razy.

Bardzo duże wzmocnienie i kondensator na wyjściu - dla mnie nie do przyjęcia we wzmacniaczu do pomiarów

Sam szukam czegoś sensownego. W EP był obszerny artykuł o scalonych wzmacniaczach. Jak będę miał chwilę czasu to go przeczytam i może znajdę coś odpowiedniego.

Albo wyprowadź rca i podłącz pod wzmaka pod ktorym bedziesz słuchał
Lepszej opcji nie widze

W D bym się nie pchał w tym wypadku, właśnie przez filtr wyjściowy, jego działanie może wpłynąć na pomiary.

Dobry będzie jakikolwiek wzmacniacz, nawet jakieś tanie TDA, kilka elementów i gra (ale szukaj kita czy modułu z takim TDA, które można w razie awarii kupić).

Ostatnia edycja:
Jedno o czym należy pamiętać to to, że nie wszystkie moduły pomiaru impedancji działają na zmostkowanych wzmacniaczach a taka właśnie jest większość samochodowych TDA.

Możesz uzasadnić?

Wzmacniacz o mocy pojedynczych watów nie potrzebuje ogromnego wzmocnienia, bo wyjście karty dźwiękowej ma poziom sygnału rzędu 1-2Vsk. Kondensator na wyjściu wzmacniacza będzie wpływał na przebieg impedancji głośnika.

Powrót