• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz Do STX W.27.500.8.FCX

Reakcji
0
Witam posiadam głośnik niskotonowy W.27.500.8.FCX i mam taki problem bo nie wiem jaki był by wzmacniacz do niego najlepszy posiadam tam wzmacniacz który dawno kupiłem z serwisu Allegro o to jego dane
Wzmacniacz posiada

- regulację wzmocnienia

- regulację odcięcia 50-150Hz

- płynną regulację fazy 0-180 stopni

- automatykę załączania po podaniu sygnału audio na wejście i wyłączanie po około 10 minutach po jego braku

- wbudowany przełącznik aby pominąć automatykę włączania i włączyć wzmacniacz na stałe

- wejście niskopoziomowe 500mV

- wejście wysokopoziomowe ( sygnał z kolumn )

- układ wykrywania napięcia stałego na wyjściu

- układ opóźnionego załączania głośnika

- szybkie odłączanie głośnika

- zabezpieczenie termiczne końcówki mocy

Końcówka mocy na wysokiej klasy profesjonalnych tranzystorach TOSHIBY 2SA1930 + 2SC5171 / 2SA1943 + 2SC5200 .

W zasilaczu 2 x 10000uF .

Przedwzmacniacz na niskoszumowych TL072.

Moc:

- 145W/4ohm THD ≤ 1 %

- 170W/4ohm THD ≤ 10 %

- 100W/8ohm THD ≤ 1%.
Pobór mocy :
- w stanie czuwania 0,8-1W
- włączony panel ale bez dźwięku 15-20W
- panel pracujący do 250W
Posiada również komplet zabezpieczeń oparty na uPC1237.
Wymiary to 25 cm x 20 cm .
Głębokość około 8,5 cm.

Moje pytanie Polega na tym jaki powinienem mieć wzmacniacz do takiego przetwornika mile widziane konkretne propozycje modele bądź konstrukcje. Dziekuje:)

Twój wzmacniacz przy 8ohm da zapewne 70-80W a to za mało.

Głośnik ma cewkę 8ohm co jest trochę niewygodne w subwooferze, a z 300W powinien dostać, więc albo szukasz wzmacniacza ponad 600W/4ohm o co może być ciężko, albo bierzesz wzmacniacz stereo, odwracacz fazy i podłączasz to w mostku, wtedy wystarczy np. Uniamp albo i-Amp i masz te >300W na głośniku, ew. stereo z holtona na 2 parach.

http://allegro.pl/a-140-aktywny-filtr-do-subwoofera-i6499121732.html (A-140. Aktywny filtr do subwoofera)
http://allegro.pl/a-148-uklad-odwracania-fazy-sygnalu-m-cz-i6486014833.html (A-148. Układ odwracania fazy sygnału m.cz.)
http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-136.-Koncowka-mocy-200W-bipolarna./62

Ostatnia edycja:
Nie przesadzaj z tą mocą.
Do tego STX-a wystarczy 200W RMS / 8 ohm.
Głośnik ma dość wysoką sprawność a cewka nie wytrzyma 300W ciągłej mocy.

Zapas mocy nie zaszkodzi, a tym bardziej w subie gdzie głośnik powinien być dobrze kontrolowany.

Ciekawe że z 2 parek deklarują 400W RMS .
Jak się nie mylę to marian miał zasilane takimi panelami sekcję niskotonową w swoich Wilsonach.

Realnie jakieś 250W RMS / 4 ohm . Czyli dla 8 ohm połowa tego. Ale produkują wersję dla 8 ohm.

Witam ja robię suba na tym głośniku i jestem po testach już i ten głośnik łyka 250-300W na dzień dobry,dopiero jak dostanie 350-400W to robi robotę,oczywiście mówimy tu o głośnym graniu.Ja go mam w obudowie TL i zasilam go dwoma wzmacniaczami 200W w mostku z odwracaczem fazy i filtrem dp z regulacją fazy.Trafo toroid 500VA 50V zmiennego to coś okoł +- 70V

Ostatnia edycja:
Jak się nie mylę to marian miał zasilane takimi panelami sekcję niskotonową w swoich Wilsonach.

Tak, zasilałem nim głośnik W.27.400.8.MC i byłem zadowolony.
Nie wiem czy ma deklarowaną moc, nie znam się, ale nie widzę powodu (oprócz taniego włącznika i wejścia XLR) dla którego nie warto go kupić za 499zł (jako nowy).

Jeden panel sprzedałem, drugi sobie zostawiłem i będę na nim robił suba z XLS10.

Ostatnia edycja:
Witam ja robię suba na tym głośniku i jestem po testach już i ten głośnik łyka 250-300W na dzień dobry,dopiero jak dostanie 350-400W to robi robotę,oczywiście mówimy tu o głośnym graniu.Ja go mam w obudowie TL i zasilam go dwoma wzmacniaczami 200W w mostku z odwracaczem fazy i filtrem dp z regulacją fazy.Trafo toroid 500VA 50V zmiennego to coś okoł +- 70V

Jakie to końcówki? Ile masz uF w zasilaczu? Składam dokładnie taką samą konstrukcję wzmacniacza, nie mam jeszcze końcówek, jeszcze się nad nimi zastanawiam.

A jeszcze takie pytanie jakbym chciał zrobić na tym głośniki z membrana pasywna to jaka on by musiał mieć wielkość w litrach?

Powrót