Dobra, Spurek nikt nie odejdzie od swoich racji, więc skończmy ten spór

ostatnie co w tym napisze to... podstawą są ambicje, chęci, upartość i pasja. Reszta to coś, czego można się nauczyć, a tamto trzeba mieć, inaczej nic z tego. Nikt mi nie będzie tłumaczył? No zobacz, a Pawel i koledzy wcześniej starają się mi pomóc. Nie zwalnia mnie od... czego ? Jest gdzieś regulamin, w którym ludzie o braku wiedzy mają zakaz zadania pytania?

To czy mi pomożesz czy nie, to kwestia Twojego człowieczeństwa

A co do głośnika, mówisz, że przyjmie 200 W, ok. Ale spójrzmy na jego parametry. 200 W mocy ciągłej, brzmi fajnie. Ale BL jak na 8' całkiem niezły, ale jednak szału nie ma i wątpię że mocowo wytrzyma 200w, chyba że pomoże mu w tym Cms. Cms - 0,8 mm/N no i teraz pytanie. Czy to zawieszenie zatrzyma cewkę przed karkasem przy 200 W? Nie wiem, nie potrafię tego stwierdzić, mogę jedynie domyślać się, że nie. Dlatego się Ciebie pytałem, ale teraz to sam nie wiem, czy możesz uzasadnić swoją odpowiedź. ( kiedyś koleś gdy miał taki problem odesłał głośnik na gwarancje STX. Wymienili, ale problem nadal był, a w odpowiedzi dali: podana moc jest mocą terminczą(czy coś takiego) i wytrzymałość mocowa może odbiegać od podanej) Na ten przykład w głośniku gdn 20-100 STXa cewka uderza o karkas przy prawdziwych... 30W gdzie podane ma 70. W obudowie wyliczonej pod ten głośnik tak to właśnie było, zmniejszenie obudowy spowodowało wzrost wytrzymałości o kilka W ale duży spadek na basie. B-r mimo, że ten głośnik nie powinien w nim pracować, zestrojony bardzo nisko troche z tego wszystkiego wyciągnął. Ja tak to rozumiem. Tu cewka jest trochę dłuższa, większy xmax, ale tak czy owak 200w... coś mi tu śmierdzi i myśle że by śmierdziało po podłączeniu.
Pawel, powiedz (żartem) kobiecie, że powinieneś nauczyć (lub lepiej nauczyć) się gotować

ciekawe co byś usłyszał. Dobra, to teraz wiem już sporo więcej i dzięki Wam za to, wyjaśniły się Wasze odpowiedzi. Mam jeszcze ostatnie pytania. Czy wzmaka da się umieścić w obudowie drewnianej? Zrobiłbym małą komorę w subie, na dole. Z tyłu i z przodu prowizoryczne rury b-r. Z tyłu wiatraczek wyciągający ciepłe powietrze od radiatora, z przodu od środka w rurze materiał czyszczący powietrze. Jednak i tak mdf by się grzał, ale czy by to przeszkadzało w parametrach akustycznych jak i samemu wzmakowi? i jeszcze jedno, podana moc tam jest, ale czy to jest moc szczytowa czy RMS ? Jak sądzisz. Produkt pochodzi z Chin i trochę obawiam się o prawdziwość opisu. Obiecuje Wam, że moje męczenie Was już się kończy.