• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do suba (nie panel)

Reakcji
0
Większość z Was robi wzmacniacze do subów jako panele umieszczone najczęściej z tyłu obudowy głośnika.

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie aby taki wzmacniacz ze wszystkimi filtrami itp. znalazł się w oddzielnej obudowie obok np. wzmacniacza stereo? Chodzi mi tylko o porównanie jakości dźwięku obu rozwiązań (czy istnieje różnica?) a nie o wygodę, modę itp. powody stosowania paneli.

Nie może być różnicy, to tak jakbyś wyjął z obudowy komputera zasilacz na zewnątrz i przedłużył mu kable. Takie umiejscowienie to tylko względy praktyczne.

To nie lepiej wbudować go we front suba?

A po co go ogladac? To tak jakby samochody jezdzily bez masek zeby bylo widac silniki :)

Wzmacniacz w subie jest do niego dopasowany i dlatego z glosnikiem tworzy wygodna calosc. Dlatego nie praktykuje sie w sprzecie domowym osobnego wzmaka i osobnego suba pasywnego. Taka konfiguracja jest standardem w sprzecie estradowym.

Moja koncepcja zakłada ukrycie wszystkich przetworników, więc dostęp do panela miałbym utrudniony, a tak wzmak będzie stał razem z innym sprzętem w szafie. Chciałem się upewnić, czy nie popełniam jakiegoś błędu, myśląc o subie pasywnym, ale jak widać nie :)

Nie na temat...
:)
4107341634_2d886252bd.jpg

ale sub pasywny to chyba ma zwrotnice zamiast filtru, a Ty chcesz po prostu filtr i wzmak osobno, to nadal będzie sub aktywny tylko z wyodrebnioną elektroniką.

Zwrotnica to chyba zestaw filtrów plus czasami coś tam jeszcze. W subie będą dwa filtry: górnoprzepustowy i subsonic. W sumie to nie ważna nazwa, ważne że może tak działać jak to sobie wymyśliłem.

Powrót