• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do suba

Reakcji
0
Poszukuje jakiegos wzmacniacza do suba. Wczesniej mialem mostek Tda7294 teraz chcialbym zlozyc cos mocniejszego i moze na tranach a nie scalakach..

Jesli ktos zna takie wzmacniacze prosze o pomoc w poszukiwaniu :mrgreen:

z gory wielkie dzieki :smile:

i będziesz miał coś a'la 400 watowy PA15.1 ;)

hardzio, wybór masz spory - od janka po holtona :P

Tda mialem juz i sprzedalem musialbym na nowo go zlozyc a wolabym zrobic cos nowego....

a pozatym chyba musialbym wymienic trafo i kondy w zasilaniu czy pozostaly by bez zmian??

[ Dodano: 2007-02-28, 22:49 ]
nie koniecznie musi to byc jakis wzmacniacz 400watowy moze byc cos na tranach okolo 200-250 watt

Irku a mógł bys cos szerzej napisac o dokładaniu tranów do tda ;> Czy duzo trzeba przerabiac itp. Z góry thx za info.

Pozdro

Po wszystkich forach chodzi jeden kit na TDA2030 plus trany. Tak samo mozna wykonac TDA ale ze z tym wspomnianym kitem sa same problemy to nie polecam. Mozna jeszcze wykonac to inaczej dodajac na wyjsciu TDA symetryczny wrotnik emiterowy z malym rezystorem miedzy bazami a emiterami.
TDA jako taki ma jakies zabezpieczenia pradowe i termiczne a po dodaniu tranow na wyjsciu niestety one znikaja!

2xLM4780 w mostku 240W, z tego co pamiętam to chyba nawet na pająka idzie połączyć :P
holton 200 na zasilaniu 60-70v spokojnie przekracza 200W(mam taki na sprzedaż)

czyli tak jak myślałem :)
zainteresowało mnie to, aż spróbuje :)

[ Dodano: 2009-04-08, 21:06 ]
ponad 300w o których pisze autor to już raczej mało realne jest, nie ze względu na zasilanie, ale wielkośc struktury i moce jakie może oddać, ale ze 200w dałoby radę pewnie wyciągnąć.

Jeden może pracować w mostku ale może pracować też równolegle.
Jak łączysz kanały równolegle to podwaja się prąd wyjściowy końcówki mocy, dwie takie zrównoleglone końcówki łączymy w mostek.

maxdila napisał:
lm4780 w wersji petera daniela we wszystkich konfiguracjach

http://www.audiosector.com/lm4780.shtml

Bzdura jakich mało. I to za jakie pieniadze... Nagonda naiwnych trwa a Daniel Piter kasiore trzepie tłumacząc pseudotechnicznym bełkotem herezje na temat układów scalonych za 10zł...
Od razu skojarzyło mi sie z powidzeniem "Ludzie, jedzcie gówno, miliony much nie moze sie mylic!"

pegelmesser napisał:
maxdila napisał:
lm4780 w wersji petera daniela we wszystkich konfiguracjach

http://www.audiosector.com/lm4780.shtml

Bzdura jakich mało. I to za jakie pieniadze... Nagonda naiwnych trwa a Daniel Piter kasiore trzepie tłumacząc pseudotechnicznym bełkotem herezje na temat układów scalonych za 10zł...
Od razu skojarzyło mi sie z powidzeniem "Ludzie, jedzcie gówno, miliony much nie moze sie mylic!"

w którym momencie jest to bzdura ?
co do jakosci dzwięku prezentowanego przez te układy to oczywiscie nie jest to szczyt szczytów ale źle o nich się wyrażać nie ma powodów

.... rozwiń swoją myśl
Pan Peter raczej na nikogo nie naciska i na siłę w tv mango nie wciska, sprzedaje sprawdzone układy tak żeby na nich troszkę za fatygę zarobić co każdy chyba w 100% rozumie

[ Dodano: 2009-04-11, 22:30 ]
dodam jeszcze że bzdurą było by to w momencie kiedy kupujesz zestaw składasz go i po odpaleniu go czujesz tylko rozczarowanie
jednak każdy kto ma układ u siebie w domu jest w stanie subiektywnie określić jakie ma walory a jakie wady
oczywiście jest to uzależnione od konfiguracji i oczekiwań kupującego

->pegelmesser

Każdy ma swój rozum i nikt nikogo do kupowania nie zmusza, nie wiem po co te emocje?

Swoją drogą LM3886 to chyba najlepsza scalona końcówka mocy. Ale nie jest to jakis hi-end.

Nie ma się co doszukiwać jakiś audiofilskich właściwości w LM-ach, nie zależnie od tego czy wsadzimy tam zwykłe kondy i rezy z elektronicznego , czy jakieś za setki złotych. Ale z drugiej strony to dość przyzwoicie grający scalak i do większości tańszych kolumn pasuje znakomicie, a przy okazji jest tani.
A jeśli ktoś chce płacić 79$ za KIT ( na LMie za 6 dolarów i może drugie tyle na pcb i resztę elementów) od Petera Daniela , to już jego sprawa, należy przyklasnąć , i spróbować samemu podobny sukces osiągnąć ;)

coolombo napisał:
Każdy ma swój rozum

No wlasnie nie kazdy.
Tak jak w tym kawale gdzie padlo pytanie: czym rozni sie mozg od rozumu? Mozg ma kazdy, a rozum nie.
Jednym słowem zawsze sie znajdzie głupi i kupi.
Dorabianie ideologi do scalaka za 10zł moim zdaniem to lekka pzresada, ale jak sie uda komus 10 letniego Daewoo sprzedac za 30tys zł to gratuluje sprzedajacemu.

Nie wiem czym LM3886 to najlepszy scalak mocy, zalezy do czego itp. Tak smao mozna by oceniac samochody ze Mercedes to najlepszy samochod a to akurat g.. prawda.

Powrót