• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz do suba

Nie na temat...
pegelmesser napisał:
Dorabianie ideologi do scalaka za 10zł moim zdaniem to lekka pzresada, ale jak sie uda komus 10 letniego Daewoo sprzedac za 30tys zł to gratuluje sprzedajacemu.
a po ile chairmany chodzą ?:P

uniamp doskonale nadaje się do napędu suba,dziwne,że Irek nie poleca(byc moze skromnosc twórcy)

maxdila napisał:
dodam jeszcze że bzdurą było by to w momencie kiedy kupujesz zestaw składasz go i po odpaleniu go czujesz tylko rozczarowanie

To akurat prawda i wiekszosc amatorow po uruchomieniu swojego pierwszego wzmacniacza przezywa rozczarowanie bo uklad albo nie dziala albo szumi albo sie grzeje czy wzbudza a jak ma sie szczescie to dziala i wtedy kazdy sie cieszy jak male dziecko. Ja sie kiedys tez tak cieszylem jak zrobilem pierwszy swoj wzmacniacz tranzystorowy bo koncowki scalone mialy co najwyzej 10W.

maxdila napisał:
ednak każdy kto ma układ u siebie w domu jest w stanie subiektywnie określić jakie ma walory a jakie wady
oczywiście jest to uzależnione od konfiguracji i oczekiwań kupującego

Kazdy to moze sie cieszyc ze cos uruchomil ale nie kazdy uslyszy roznice a nawet jak ja uslyszy to nie zawsze potrafi stwierdzic co jest lepsze. Scalone koncowki mocy stosuje sie tylko w niskiej klasy sprzecie grajacym pokroju mini wiez. Co lepiej gra LM3886 w wiezy czy zlozony samodzielnie?

zbyszek napisał:
uniamp doskonale nadaje się do napędu suba,dziwne,że Irek nie poleca(byc moze skromnosc twórcy)

Kazdy wzmacniacz nadaje sie do suba ja akurat robie specjalne wzmacniacze do subwoferow i do tego celu mam lepiej dopasowana aplikacje na n-mosfetach. Kazdy moze wykozystac swoj wzmacniacz w dowolnym celu. Pewna firma wzmacniacze ADS-u wykozystuje jako zasilanie do przetwornikow chyba piezo.

Irku,sama nazwa juz cos sugeruje i dziwie sie,ze jeszcze nie ma wersji do suba (zmostkowanej czy tez jeden kanał najlepiej jedno i drugie).Bardziej by spopularyzowało konstrukcje

[ Dodano: 2009-04-12, 21:13 ]
dolphin123 napisał:
bo ma inny uklad do tego;)
juz leciwy i cos nowego na pewno nie zaszkodzi a i bedzie wiekszy wybór :wink:

Na pewno lepszym rozwiązaniem od scalaka będzie hybryda np STK4048-4050 można kupić w miarę przyzwoitą podróbkę.
Sam przez jakiś czas używałem stk4048 do napędu suba na bsw124II. Zasilanie coś koło
+-50V w spoczynku i dawało rade na 4R.
Skomplikowanie całości nie jest duże a efekt bardzo przyzwoity. Podróbki które miałem miały strukturę tranzystorów końcowych 5x5mm , bardzo duże struktury jak na podróbki ;)
Około150W/4R da się uzyskać.

Powrót