Jet w AB .
Oczywiście jak każdy wzmacniacz można w klasę A. Ale robiąc to przy zasilaniu wzmacniacza rzędu 50V to wyjdą kosmiczne straty mocy 200W żeby mieć 20W w klasie A :biggrin: ECC88 jakoś chodziła przy 30V z 6n6p jeszcze nie próbowałem.
Trzeba lampę zasilać z 90V osobno a do FET-ów podłączyć zasilanie góra +-30V wtedy ustawia się ampera spoczynkowego na parkę i nie trzeba się martwić, że latem odsłuch będzie trzeba przeprowadzać na golasa bo w pokoju się sauna zrobi
Ogólnie to nawet jak masz Uni czy Syma to możesz sobie klasę A ustawić. Wystarczy że odp zwiększysz prąd spoczynkowy. Tyle.
Wzmacniaczach Passa nie sama klasa A gra.
Douglas Self twierdzi, że nie warto. Większy THD niż w klasie AB.
Tak tylko w klasie AB w spektrum zniekształceń będzie głównie 2 i 3 harmoniczna a w AB będzie cała gromadka

Jak wzmacniacz jest na tyle dobry że te zniekształcenia są odp nisko to nie ma sprawy, wtedy rzeczywiście nie warto.
Self sam pisze że nie warto a swoją klasę XD stosuje . Ciekawa to spr. bo na niezależnych pomiarach widać wyraźnie że to nie tylko nie działa ale wręcz szkodzi

Pass i Cordell się jakiś czas temu z Selfa i XD nabijali na diyaudio :biggrin:
Z tego też powodu zrezygnowałem z dobrej, mocnej lampy bo nie widziało mi się co rok kupować komplet lamp za 800zł.
Przesadzasz nawet jak byś grał co dziennie po 5 h to min 2 lata. W praktyce nie grasz co dziennie i nie zawsze po 5h
I co to za lampy za 800PLN ? 6n3p-e kupisz za 120PLN komplecik na 2 kanały

---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------
A może chcecie sobie Krell-a sklonować ?
Mam SM do FPB 300 :biggrin: