• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz klasy A - warto?

Reakcji
0
Witajcie,
otóż stoję przed dylematem jaki wzmacniacz DIY wykonać. Popularne symsymy, uniampy i scalaki mam już za sobą. Chciałem spróbować czegoś nowego (na razie zostanę przy tranzystorach, na razie lampy mnie nie kręcą ;)) i dlatego pomyślałem o wzmacniaczach klasy A (konstrukcje Passa, Hiraga itp). Warto się w coś takiego pchać? Budując taki wzmacniacz trzeba sie liczyć z dużymi radiatorami i zasilaczem (80-90% mocy idzie "w powietrze") a co za tym idzie kosztami

Douglas Self twierdzi, że nie warto. Większy THD niż w klasie AB.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

oj warto warto....

Gdy testowo odpaliłem mojego F5 to dopiero wiedziałem na co stać moje kolumny, przesłuchałem tylko 3 utwory, i odkryłem je na nowo...

oj warto warto....

Gdy testowo odpaliłem mojego F5 to dopiero wiedziałem na co stać moje kolumny, przesłuchałem tylko 3 utwory, i odkryłem je na nowo...

To zależy z czego się przesiadłeś.

Klasa A ma swoje plusy, ale lista minusów jest jeszcze większa: sprawność rzeczywista na poziomie 10-20%, ogromne radiatory, grzanie się wszystkiego, niska moc, duży koszt wykonania. Ja za tę kasę wolałbym zrobić jakiś naprawdę dobry wzmak w AB. Tylko nie uniampa, symka czy tym podobne, ale coś bardziej rozwiniętego.

nie patrze tu na koszty utrzymania i wykonania klasy A, porównuje dźwięk, niestety nie porównywałem do niczego konkretnego ale do Rotel RA-06, SONY 770ES no i kiepsko wypadły przy nim :)

Też ostatnio myślę o klasie A;) Benek jak będziesz działa coś w kierunku radiatorów to daj znać, razem może taniej będzie;)

nie patrze tu na koszty utrzymania i wykonania klasy A, porównuje dźwięk,

No tak, ale żeby ten dźwięk mieć to trzeba najpierw sporo zapłacić a później spore rachunki płacić. Więc na wszystko trzeba spojrzeć przez pryzmat swojego portfela.
To jak porównywać super kolumny, na które mnie nie stać z innymi na które mnie stać....te drogie grają dużo lepiej....ale nerki szkoda :P
Z tego też powodu zrezygnowałem z dobrej, mocnej lampy bo nie widziało mi się co rok kupować komplet lamp za 800zł.

Oczywiście to jest moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać :)

A hybryda ravena?
Rozważałem ale na płytki się spóźniłem :/
Benek jak będziesz działa coś w kierunku radiatorów to daj znać, razem może taniej będzie
Przy takich ilościach wątpie. Tam gdzie zawsze się zaopatruje (Indel) to kilka kawałków radiatora to dla nich prawie nic ;)
No tak, ale żeby ten dźwięk mieć to trzeba najpierw sporo zapłacić a później spore rachunki płacić.
No właśnie o to chodzi. Trafa, zasilacz i radiatory wyszłyby 250-300zł min. A gdzie reszta? Dalej idąc zakładając że wzmacniacz będzie 2x20-30W i będzie pobierał 500W, słuchając średnio 2h dziennie to mamy ok 15zł na miesiąc za prąd

A hybryda ravena?

Jet w AB .
Oczywiście jak każdy wzmacniacz można w klasę A. Ale robiąc to przy zasilaniu wzmacniacza rzędu 50V to wyjdą kosmiczne straty mocy 200W żeby mieć 20W w klasie A :biggrin: ECC88 jakoś chodziła przy 30V z 6n6p jeszcze nie próbowałem.
Trzeba lampę zasilać z 90V osobno a do FET-ów podłączyć zasilanie góra +-30V wtedy ustawia się ampera spoczynkowego na parkę i nie trzeba się martwić, że latem odsłuch będzie trzeba przeprowadzać na golasa bo w pokoju się sauna zrobi ;)

Ogólnie to nawet jak masz Uni czy Syma to możesz sobie klasę A ustawić. Wystarczy że odp zwiększysz prąd spoczynkowy. Tyle.

Wzmacniaczach Passa nie sama klasa A gra.

Tak tylko w klasie AB w spektrum zniekształceń będzie głównie 2 i 3 harmoniczna a w AB będzie cała gromadka :)
Jak wzmacniacz jest na tyle dobry że te zniekształcenia są odp nisko to nie ma sprawy, wtedy rzeczywiście nie warto.
Self sam pisze że nie warto a swoją klasę XD stosuje . Ciekawa to spr. bo na niezależnych pomiarach widać wyraźnie że to nie tylko nie działa ale wręcz szkodzi :D Pass i Cordell się jakiś czas temu z Selfa i XD nabijali na diyaudio :biggrin:

Z tego też powodu zrezygnowałem z dobrej, mocnej lampy bo nie widziało mi się co rok kupować komplet lamp za 800zł.

Przesadzasz nawet jak byś grał co dziennie po 5 h to min 2 lata. W praktyce nie grasz co dziennie i nie zawsze po 5h :)
I co to za lampy za 800PLN ? 6n3p-e kupisz za 120PLN komplecik na 2 kanały :)

---------- Post dodany o 21:51 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

A może chcecie sobie Krell-a sklonować ?
Mam SM do FPB 300 :biggrin:

Nie na temat...
Przesadzasz nawet jak byś grał co dziennie po 5 h to min 2 lata. W praktyce nie grasz co dziennie i nie zawsze po 5h
I co to za lampy za 800PLN ? 6n3p-e kupisz za 120PLN komplecik na 2 kanały

W praktyce pracuję w domu i gram po 12h dziennie. Wstaję włączam wzmacniacz, idę spać wyłączam wzmacniacz. Wbrew pozorom policzyłem to sobie:)
Komplet EL34 do PP + sterujące - nowe w sklepie, jakieś tam niby lepsze wychodził ok 800zł. Oczywiście można polować, ale to nie tym powinno polegać. Powinno być w miarę powtarzalnie i szybko, a to kosztuje.

Jak na razie uruchomione i działa. Prąd spoczynkowy końcówki mocy 1A, natomiast zasilanie +40V. Przedwzmacniacz lampowy zrealizowany na 6H9C + 6N6P. Ostatecznie po wstępnych odsłuchach pozostaje w pierwszym stopniu 6H8C.

Załączniki

• Zdjęcie0158.jpg
    Zdjęcie0158.jpg
    98.1 KB · Wyświetleń: 0
Taki wynalazek to dopiero musi znieksztalcac :) Ale chyba wlasnie o to chodzi :)

Po rozgrzaniu radiatory mają max 50*C.

Lepsze chlodzenie bys uzyskal gdyby piora radiatorow byly pionowo a same radaitory bylyby czarne.

Prąd na zimno wynosi 1,5A.

A po rozgrzaniu? Bo widze tu klasyczna kompensacje rodem z tranzystorow bipolarnych wiec nieodpowiednia do mosfetow. Jesli tranzystor od kompensacji jest przykrecony bezposrednio do radiatora to prad bedzie spadal wraz z temparatura. Jesli z 1,5A do 1A to wynik i tak jest swietny ale ja w taka stabilnosc nie uwierze :)

Wzmacniaczach Passa nie sama klasa A gra.

Pass robi straszne wynalazki w AVT kiedys zrobili jeden, jak ktos chce moze sprobowac, moc mala ale i uzyte tranzystory tanie. Mocno wysrubowali wyciskajac chyba ok 50W z malej obudowy TO220.

---------- Post dodany o 17:31 ---------- Poprzedni post o 17:28 ----------

Z tym ze nie warto to sie zgodze ale THD sa akurat mniejsze. W praktyce jednak kazda konstrukcja ma swoje THD i wszystko zalezy od ukladu. Nie mniej jednak stopien wyjsciowy w klasie A ma nizsze THD.

---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post o 17:31 ----------

A może chcecie sobie Krell-a sklonować ?

Tylko po co? Wystarczy ze sie poczyta o KSA50 na forum audiostereo i chceci odchodza. To stara konstrukcja a ludzie zamiast ja dopracowac to skupiaja sie tylko na superdrogich elementach. No i to tak na prawde jest wzmacniacz w klasie AB tylko z duzym pradem spoczynkowycm czyli w tzw glebokiej klasie AB. Ustawiony katalogowo daje pierwsze 50W w klasie A powyzej pracuje a AB.

Irku

Lepsze chlodzenie bys uzyskal gdyby piora radiatorow byly pionowo a same radaitory bylyby czarne.

Tak, doskonale o tym wiem. Wygięcie blachy aluminiowej mnie zmusiło do takiego posunięcia. Jakbym postawił obudowę pionowo to by wyglądało paskudnie ;) Ale jak pisałem 50*C max. W ofertach nic ciekawego nie znalazłem, a radiatory czernione o takich gabarytach mają kosmiczne ceny.

A po rozgrzaniu? Bo widze tu klasyczna kompensacje rodem z tranzystorow bipolarnych wiec nieodpowiednia do mosfetow. Jesli tranzystor od kompensacji jest przykrecony bezposrednio do radiatora to prad bedzie spadal wraz z temparatura. Jesli z 1,5A do 1A to wynik i tak jest swietny ale ja w taka stabilnosc nie uwierze

A po rozgrzaniu 1A. Oczywiście, że tranzystor kompensujący jest przykręcony do radiatora. Jakiś pomysł zmiany układu?

Tak na marginesie (podpis) Williamsona to sam bym zrobił z ciekawości. Masz trafa?
W sumie też mogę sobie 0% wpisać :)

Powrót