• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz lampowy - co i jak?

Reakcji
0
Witam,

jako że zanabyłem słuchawki, chciałbym zbudować do nich wzmaka, najlepiej lampowego, (chyba że macie jakieś inne propozycje). wyczytałem że do moich słuchawek Sennheiser HD202 (32OHM) są koszta większe takiego wzmacniacza przez jakieś trafa dodatkowe czy coś. chciałem mieć jak najczystrzy dźwięk z w miarę dobrym pasmem, nie musi być głośny. szukałem po elektrodach i innych forach, wujek Google już mnie znienawidził.. nie mam już pomysłu gdzie mogę szukać.

rzecz jasna żeby też nie był ten wzmacniacz zbyt drogi .. poprostu mnie nie stać na większe wydatki.

Pozdrawiam

Zacznijmy od tego, że Twoje słuchawki to nic nadzwyczajnego i wg mnie nie opłaca się budować do nich porządnego wzmaka lampowego, bo i tak go nie wykorzystasz. Jak już bardzo chcesz to zbuduj sobie hybrydę lampowo-tranzystorową - ostatnio w edw takie coś było.

jestem po szkole elektronicznej więc jakieś pojęcie mam, lutować, wytrawiać i inne potrafię robić :)

To że słuchawki to nic nadzwyczajnego to racja, ale to nie koniec ewolucji w tym kierunku że tak powiem :) od czegoś trzeba zacząć ;)

To najlepiej zacznij od zmiany słuchawek ;) wiem co mówię, sam je kiedyś miałem i wzmacniacz niewiele im daje.

csbiczek, dokładnie o to mi chodzi. Przystępna konstrukcja za nieduże pieniądze. Sam chyba sobie zbuduję ten wzmacniacz.

Na ten OTL to chyba za niska impedancja.
Też polecam najpierw zmienić słuchawki bo nie wiesz jaką impedancję będą miały Twoje przyszłe słuchawki.

Powrót