• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz lampowy na 6s33s

Reakcji
378
Witam

noszę się z zamiarem zrobienia do moich etonów końcówek na 6s33s najlepiej żeby były to 2 osobne końcówki - mam dobre pre wraz z dac-em itd. Obojętnie czy na 1 szt 6s33s czy na 2 szt na końcówkę, ale lepiej widzę 2 szt diabełków na kolumne. I tutaj potrzebna wasza pomoc, poszukuję sprawdzonych dobrych schematów, fajnie gdyby PCB też do tego było ale to już nie obowiązkowe. Co polecacie ?

Najtaniej wyjdzie pp na el34 a kto wie czy nie najlepiej;) Lampki przyjemne, tanie, łatwo dostępne i jest ich duży wybór...

nie miałem doczynienia z lampami, zawsze byłem jakoś chory na punkcie diabełków ale jeśli uważacie że lepiej coś innego to co ?? fajnie gdyby udało się kupić wszystko od jednej osoby do budowy... chce by było to coś wysokiej w miare klasy a nie podstawowa tania lampa - w końcu ma to pracować z etonami :)

po namyśleniu jednak chyba lepiej jak będzie to na jednej lampie 6c33c/6s33s na kalał

To jakieś 15W na kanał w porywach. Nie wile. Jak masz jakąś możliwość posłuchania u siebie to lepiej spr. czy się zgrają z kolumnami bo potem może się okazać że będzie kupa :)

zawsze byłem jakoś chory na punkcie diabełków ale jeśli uważacie że lepiej coś innego to co ??

Ja też, ale mi przeszło i teraz jak już to zrobił bym sobie PP na EL34..

fajnie gdyby udało się kupić wszystko od jednej osoby do budowy...

Zapomnij;) Trafa głośnikowe polecam od 4pietro z allegro, zasilające sebastian1k z allegro(czy jakoś tak) + drobnica od niego. Lampy i podstawki od KT66 lub coś upolowanego z allegro...
chce by było to coś wysokiej w miare klasy a nie podstawowa tania lampa

O tym głównie decydują zastosowane trafa, potem lampy i drobnica:)
Wg mnie PP na EL34 to najfajniejsze rozwiązanie, na KT88 będzie trochę drożej a nie wiem czy lepiej, no i na diabłach może być z 2x drożej niż na El34...

Ostatnia edycja:
Jak nie miałeś styczności z lampami, to nie porywaj sie na tak duzy wzmacniacz, bo na 99% polegniesz. Sam już kilka małych lampiaków złożyłem, ale jeszcze wiedza nie pozwala mi w pełni zaprojektować EL34 w PP, który ma być moim docelowym wzmacniaczem.

Powrót