• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

• Autor wątku Autor wątku esh0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Symbol transformatora: TS180/4
Typ rdzenia: LL-75
Uzw.wtór.połącz. 2x25,6V i 2x20V

Napięcie wtórne: 25.6V, prąd: 3A
Napięcie wtórne: 25.6V, prąd: 3A
Napięcie wtórne: 20V, prąd: .7A
Napięcie wtórne: 20V, prąd: .7A

Napięcie zasilające: 110V
Napięcie zasilające: 220V

dane katalogowe tych traf

Możesz zrobic tak że połączysz 2 trafa i wszystkie uzwojenia te 3A szeregowo. Odczep na samym środku to będzie masa. Z takiego polaczenia bedziesz mial jakieś 2x50V +-70V po odfiltrowaniu.

[ Dodano: 2006-01-15, 22:29 ]
Napięcia będą o pare wolt wyzsze bo uzwojenie pierwotne jest na 220V

tylko jest maly problem, to sa trafa 180/4 a wiec maja tylko 180W
a wiec przy +-70V 180W to trochę mało... :(

i do czego podlaczy te +-70V?
Takie napiecie zasilania to maja wzmacniacze po 400W!

umberto oni dobrze to zrobia??????

Sorki za jeszcze jeden offtopic ale dlatego że tu sa sami spece lektronicy to tak maci emoże schemat jakiegoś dobrego i prostego preampa????? najlepiej schemat płytki tez:)

niewiem czy będzie tansze ale jak sam kupuje to wiem co kupiuje:)

[ Dodano: 2006-01-18, 21:10 ]
ok jeszcze jeden offtopic macie omoże jakieś fobre schematy preampów i filtrów dolnoprzepustowcyh ????

co do filtra dolnoprzepustowego to zajzyj na audiomanie, jest tam bardzo dobry filtr projektu Quester'a, jest caly topic o tym, schemat, PCB tez sie znajdzie, osobiscie sam mam go wykonanego do suba i ma wszytko co trzeba, regulacje wzmocnienia, regulowana czestotliwosc odciecia i przelacznik fazy, wejscia nisko i wysokopoziomowe...... Jesli bedziesz mial problem z PCB odezwij sie na GG do mnie mysle ze ci moge w razie czego pomóc ;] ....

pzdr. Grzesiek

Heh właśnie odpaliłem ten wzmacniaczk i powiem że mile mnie zaskoczył... działa od razu (no prawie :D) i nic sie nie dzieje stasznego.
Ja zastosowałem tranzystory IRFP240 i rezystorki po 4x0,22ohm bo tylko takie udało mi się skombinować :) Trafo 2x35V 300W po całym wieczorze średniego słuchania muzy radiator jest ledwo ciepły a podkręcic bede mógł dopiero jutro bo już ojciec śpi :(
jedyny problem na jaki natrafilem to było odwrotne wlutowanie lm385 przez co napiecie nie było 1,2 tylko 0,6 i całość troche charczała. Po poprawnym wlutowaniu diody wszystko gra aż miło.

Wielkie dzięki dla Irka!

ja też mam ten wzmacniacz tylko musze go odpalić, mam do niego zasilanie 2 razy około 33v, ile moge z niego wyciągnąć mocy

małe to zasilanie jak ten wzmak...
a to ile mocy możesz wyciągnąć zależy głównie od tego jakie trany dałeś.

Powrót