• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

• Autor wątku Autor wątku esh0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czyli skoro wzmacniacz ma 100w\8r pod obciazeniem na zasilaniu +/-43V to jakie trafo piwinienem kupic? 2x35? cz 2x40

2x35V by bylo dobre, wtedy masz po wyprosowaniu ok 2x50V a pod obciazeniem bedzie mniej czyli akurat.

@ piotr_bak
żeby mieć po wyprostowaniu +-43V musisz dac trafo 2x30V

Ja odpalałem ten wzmak na napieciu 2x32V no i działał. I tyle. Jak mu podałem 2x50V (trafo 2x35 pod obciazeniem) to dopiero pokazał zęby. z monitorkami 80W stx robi co chce. Właśnie się dowiedziałem co to kontrola wzmacniacza nad głośnikiem... Technics SU-V303 się chowa. Teraz czekam na stx27/150 i składam suba do kupy.

dzieki panowie

znalazlem trafo w Katowicach... nowe!! w AP elektronik, toroid 2x55V 600W, (napiecie nie ma znaczenia bo maja tez inne w takiej cenie) za 185zł

jakoś tak na oko to mi się widzi jakieś 700w przy 4R ... ??

(BTW cena też nie jakaś rewelacyjna...)

mam pytanie czy bym się zmieścił w 400PLN z budową kompletnego wzmaka najlepiej żeby był 2.1 tzn wyjście na dwa głośniki + sub. Oraz najlepiej żeby mniał zabezpieczenia. dało by radę?? Bo bardzoi mis ię spodobał ten wzmak :)

wzmak 3x40zł =120zł
Trafo jakies 100zł
gniazda, przelaczniki, kabelki, obudowa to juz zalezy od ciebie...
a no i jeszcze spalone czesci, nerwy i stracony czas ;)

wzmak 3x40zł =120zł
bprzem, na suba conajmniej mostek tda...
bo inaczej to troche to bez sensu...
halogen0, proponuje:
-2 x lm 3886
-mostek tda do suba (od Irka)
-trafo 250 - 300va 2 x 24vac
to jest już jakiś wzmak 2.1 nawet dość przyszłościowy...

zabezpieczenie termiczne najprosciej zrobic na wylaczniku bimetalicznym. Gdzies to opisywalem jak podlaczyc. Albo w opisie albo w nastepnych numerach w skrzynce porad.
Jak w gre wchodzi wiele wzmacniaczy to mozna zastosowac wspolny uklad zabezpieczen wtedy wszystkie rowno beda sie wlaczac i wylaczac.

Zrobilem sobie to cudo w wersji stereo i bynajmniej sie nie rozczarowalem.
Oba egzemplarze ruszyly od kopa (zupelnie tak jak w artykule) i graja bardzo ladnie. Wzmak zastapil u mnie TDA1514A.
Jednym zdaniem - polecam ta konstrukcje kazdemu kto chce wzmaka tranzystorowego.
Prosty, tani i gra bardzo ladnie. Obawialem sie ze z gora moze byc kiepsko bo tak wszyscy strasza ze mosfety sobie tam nie radza (zapakowalem irf540), a mam wrazenie ze jest wyraznie lepiej niz na TDA1514. Jeszcze tylko musze sie rozejzec za nowym trafem (albo cos dowinac do obecnego) bo przy +/-30V ten wzmak sie czuje niedowartosciowany :)

A ja mam pytanie jak dam trafo +-40V i 200W toroid. I podłącze dwie koncówki mocy n-mosfet na irfp 250N to ile będzie miało mocy. Pytam bo podobno w muzyce trafo moze oddać wiecej mocy.

halogen zamien sie trafem z dj_zibi on ma trafo akurat na 1x200W/4omach a ty masz trafo akurat na 2x150W/4omach. Oczywiscie IRFP250 sa konieczne.

witam mam pytanko posiadam trafo 2x 43v w sinusie 550w chcialbym zrobic ten wzmacniacz w stereo a moze jakis inny wzmak polecicie mi dzieki

Powrót