• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz PRECISION POWER DCX 1000.4 - Pomocy

Reakcji
0
Witam

Zakupiłem wzmacniacz PRECISION POWER DCX 1000.4. Wzmacniacz został prawidłowo podłączony w firmie car audio.
Niestety po podłączeniu okazało się, że wzmacniacz charczy(zniekształca) tony średniowysokie pozostałe tony grają czysto.http://diyaudio.pl/templates/GreyBlue/images/ranks/icon/icon11.gif
Jest to zjawisko bardzo wyczuwalne w muzyce rockowej(pink floyd, Joni Mitchell), jazowej.
Przykład utwór w którym występuje fortepian i wokalista(tony wyższe)
- Wokalista śpiewa czysto natomiast fortepian "charczy" nie do zniesienia(taki metaliczny pogłos zapętlony).

Płyty (oryginalne) odsłuchane na końcówce z radia i innych głośnikach nie generuje zniekształceń.
Moja konfiguracja to w autku Ford Focus II(2005) 3d:

Radio - Alpine 9812rb
Wzmazniacz - Precision Power DCX 1000.4
Głośniki przednie - DLS R6S
Subwoofer - Kicker Solo Baric S10L7 (kwadrat 10 cali) w obudowie zamkniętej 20-23L.
Kable sygnałowe - Tec
Kable prądowe - Tec 33mm2 i przy wzmacniaczu 25mm2(40cm + i masa do karoserii)
Wytłumione maty DYNAMATE(przednie drzwi)
Bezpieczniki - 1 przy akumulatorze nr.1 100A i nr.2 40cm od wzacniacza 80A

Proszę o Pomoc.

Czy w obu kanałach występuje to charczenie?
Czy wszystkie nastawy filtrów, korektora charakterystyki itp. są prawidłowe?
Czy wzmacniacz był odsłuchiwany i sprawdzony przed montażem?
Jeżeli tak to musisz pojechać do tej firmy i reklamować jeżeli to u nich kupiłeś wzmak,
jeżeli nie, to wymontować sprawdzić i ewentualnie reklamować tam gdzie zakupiłeś.

1. Tak w obu kanałach ale przy wybranych częstotliwościach(dźwiękach).
2.Tak Miałem ustawione filtry w radiu ale ustawiłem teraz na wzmacniaczu.
Co do ustawień na wzmacniaczu to mam tak:
Gain na rear 70% i front 40%
- REAR mostek LP na subwoofer na około 70-80 Hz
- FRONT pod DLSy HP na około 50 - 60 Hz
- podbicie Qbass wyłączone
- jest jeszcze przycisk przełączający na wejścia w tryb wysokonapięciowy (4-12V, - 12dB) - mam wyłączony(choć w radiu wyjścia są 4V)
Przetestowałem te ustawienia na płycie testowej z częstotliwościami.
3. Nie miałem możliwości odsłuchu przed zakupem( nowy z allegro).

Może to przesterowanie na tych wybranych częstotliwościach.
Tony są jakby podbite i występują jakby odbicia(powtarzające się wybrzmienia)

Dzisiaj spróbuje podłączyć inne głośniki pod wzmacniacz i zobaczę czy to aby na pewno nie głośniki( są nowe DLSy r6a).

Na pewno powodem nie jest radio bo na końcówce radia głośniki(inne) grają dobrze.
Ustawienia w radiu filtry dolno i górno przepustowy obecnie wyłączone i sygnał idzie na wzmacniacz tam przez zwrotnice.

Jeszcze mógłbym podłączyć inny wzmacniacz ale nie mam, a firmy car audio to znowu wydatek i nie wiem czy pójdą na to.

Jeśłi niedawno kupiłeś,to powinien być na gwarancji,oddaj do reklamacji i już. A swoją drogą to ile dałeś za ten wzmacniacz??

Powrót