• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wzmacniacz radiowezlowy

Reakcji
0
robie radiowezel mam wzmacniacz ale nie mam pojecia gdzie podlaczyc glosniki :|sa takie wyjscia:
speaker |0| |4ohm| |8ohm| |16ohm|
line |0| |25V | |70V | |100V |

|...| to oznacza jedno wyjscie

[ Dodano: 2005-01-05, 16:30 ]
ps: oczywiscie przy kazdej kolumnie bedzie transformator

25/50/100 to standardy linii (zaleznie od traf głośnikowych dobierasz odpowiedni stansard) 4,8,16 to typowe głośniki bez trafo zero to poprostu zero :)

Jesli transformatory przy kolumnach bedziesz mial przystosowane do lini 100V to podpinasz po wyjscie wzmaka oznaczone 100V i po klopocie. Wazne jest tylko maksymalne obciazenie wzmaka wiec musisz zsumowac moce wszystkich kolumn co powinno dac wynik rowny lub mniejszy mocy wzmacniacza.

To kazda kolumna nie powinna miec wiecej mocy niz ok 10W. Jesli ma wiecej to podlacz caly system do wyjscia 70V. Napisz jaka moc maja kolumny.

Nie jest wazne na jakich glosnikach sa kolumny tylko jakie jest trafo linii 100V. Scislej jaka moc pobiera z tej lini?

transformatorkow jeszcze nie kupilem mam wzmacniacz radiowezlowy 100W i nie wiem jakie mam dokupic transformatorki jakiej mocy

Moc wzmaka dzielisz przez ilosc transformatorow i wychodzi Ci moc jednego trafa. Oczywiscie mowa tu o specjalnych trafach radiowezlowych dostosowanych do lini 100V.

to kup 5watowe bedziesz mugl w przyszlosci dolaczyc wiecej glosnikow. Jak kupisz 20Watowe to moze sie spalic wzmak. Wtedy koniecznie podlacz pod wyjscie 70V.

Powrót