• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz stereo do Arcus AS4

Reakcji
0
Witam, szukam jakiegoś wzmacniacza do 500zł do Arcusów AS4 (4ohm). Koniecznie z możliwością podpięcia gramofonu (unitra fryderyk g620). Pokój to jakieś 15-20m2.
Narazie znalazłem tylko Marantz PM-65, SONY TA-F570ES. Czy jest coś wartego uwagi jeszcze? :)
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku! :)

Sony ma swietny pre gramofonowy, integry marantza to nie moja szkola brzmienia, jedynie zestaw SC-80 i SM-80 mi sie podobal, mysle ze ten Sony to dobry wybor do tych kolumn, wyzszej klasy sprzetu za te pieniadze nie dostaniesz

Hmm, a ONKYO INTEGRA A-8870 za 500zł w kiepski stanie wizualnym i wymienionymi elektrolitami na Nichicon i z niebieskim podświetleniem? Technicznie sprawny.

Ale zagra lepiej niż ten sony czy nie koniecznie? Jakoś lubię markę ONKYO, kiedyś miałem amplituner i całkiem miło wspominam :)

Ja od siebie mogę polecić Sony Ta-f570es, sam takowy posiadam i jego brzmienie jest bardzo miłe i neutralne. Mi bardzo dobrze się spisuje ten wzmacniacz także, polecam :)

Hej, kupiłem tego SONY F570ES, ale... okazuje się, że mam model na 6ohm ! A kolumny są na 4ohmy... wszędzie gdzie patrzę to ten SONY ma wpisaną obsługę 4ohmów, ale mimo wszystko na naklejce z tyłu jest napisane 6-16ohm. Czyli raczej nie powinienem podłączać Arcusów. Ktoś wie dlaczego tak dziwnie z tymi impedancjami jest?

hmm... dziwne rzeczy z tego co widze wszystkie 570 maja widełki od 4-16R.

głośników o niższej impedancji nie powinno się podpinać bo wzmacniacz będzie grzał i może się uszkodzić.

Właśnie też tak zauważyłem. I zastanawia mnie dlaczego akurat dostałem taki model, z czego wynika ta różnica. No cóż, mam nadzieję, że sprzedający nie będzie mi kazał pokrywać kosztów wysyłki.

Hej, kupiłem tego SONY F570ES, ale... okazuje się, że mam model na 6ohm ! A kolumny są na 4ohmy... wszędzie gdzie patrzę to ten SONY ma wpisaną obsługę 4ohmów, ale mimo wszystko na naklejce z tyłu jest napisane 6-16ohm. Czyli raczej nie powinienem podłączać Arcusów. Ktoś wie dlaczego tak dziwnie z tymi impedancjami jest?

Kupiłeś model na europe, nie przejmuj sie tym co jest napisane, te wzmacniacze pracuja nawet przy 2 ohmach oczywiscie mocniej sie grzejac.

Moj 670ES tez jest europejski

Zmiany dotycza kilku elementów na wejsciu/wyjsciu, nie maja one zwiazku ani z moca, ani z zasilaniem stopnia koncowego

Powrót