• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz w klasie A

nie tylko, na tranzystorach też :) zobacz dla przykłady konstrukcje PASS LABS w necie jest sporo schematów ich konstrukcji udostępnionych przez producenta

Czy ktoś robił taki wzmacniacz może jeszcze jakieś firmy które robią takie wzmacniacze. Oni mają pogmatwane schematy a ja chcę same końcówki zrobić :smile:

Nikt rozsadny takich wzmacniaczy nie robie bo maja same wady takie jak:
- wysokie pobor mocy - straty
- stosunkowo niska moc
- wysoki koszt PLN/W

Do głośników VISATONa nie wystarczy zwykły kit altrona lub jakaś inna końcówka mocy za 100 zł to może coś w klasie AB najgorzej to B ale wolał bym bez lamp. Łatwo jest sknocić coś na lampach i te transformator to już w ogóle maskara

To rób klona krella ksa50, właśnie na audiostereo szykuje się nowe zamówienie na płytki- o ile masz z tysiąc zł na zbyciu :mrgreen: .

Gdzie mogę do niego znaleźć kompletną dokumentację bo chciałbym wykonać go sam :smile: Martwi mię moc tego wzmacniacz ma on jedynie 70W a tiw 300 ma te 300wat. Ale cena tych tiwów skoczyła :cry: na początu roku były po 700 coś PLN

Barax napisał:
Ale cena tych tiwów skoczyła :cry: na początu roku były po 700 coś PLN

Nie kupuj TIW 300 lepiej kup 2x tiw 200sx dynamika o niebo lepsza a i taniej wyjdzie. No i brzmienie 300 to już nie to samo.

Nie właśnie samodzielna budowa. A jest może jakiś mocniejszy jeszcze wzmacniacz dostępny do budowy w klasie A

Barax, mocni9ejszy pewno i jest, ale raczej nie aż tak jak ty potrzebujesz ;)

kolega jeszcze nie ma pojecia co to jest klasa A i AB i jeszcze mu sie wydaje ze wzmacniacze audio sa w klasie B wiec radze uzupelnic fundamentalna wiedze a potem brac sie za robienie wzmacniacza.

AB to chyba jest wzmacniacz przeciw posobny. A klasa B jak mi wiadomo jest stosowana na estrady przeważnie. Czy klasa AB może być do VISATON w końcu to high-end a za dużo o klasie AB nie wiem

Barax napisał:
A klasa B jak mi wiadomo jest stosowana na estrady przeważnie
czysta klasa B nie ma praktycznego zastosowania :!:
poczytaj zamis sie za cokolwiek wezmiesz
Barax napisał:
Czy klasa AB może być do VISATON w końcu to high-end a za dużo o klasie AB nie wiem
90% wzmacniaczy pracuje w klasie AB
a ten visaton to zaden hi-end

irek napisał:
Czy klasa AB może być do VISATON w końcu to high-end a za dużo o klasie AB nie wiem

Wg mnie to Ty o wzmacniaczach kompletnie nic nie wiesz.

90% wzmacniaczy pracuje w klasie AB

Ja bym raczej obstawial ze 99,99% pomijajac wzmacniacze impulsowe czyli klasy D.
W klasie A pracuje na swiecie tylko kilka wzmacniaczy a w klasie B zaden reszta klas to odmiany klasy AB.

irek napisał:
A ile znasz wzmacniaczy pracujacych w klasie A?
Przesadzasz irek. Mase lampowców, czystych klas A służacych za piecyki w niektórych mieszkaniach... Jest tego na pewno pare procent wszystkich wzmacniaczy audio. Pamiętajmy że jest jeszcze masa innych klas i ich permutacji :!:

np yamaha a-720 i a-1020, a-1000 maja przelacznik pracy w klasie AB lub A. Sadze ze w "hi-endzie" gazetkowym jest wiecej takich "cudow" pracujacych w klasie A

Powrót