• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz w suubie<montaż>

Reakcji
0
Witam!

Chciałbym zapytać czy musze robić osobną komore w subie pod wzmacniacz
czy może być bezpośrednio w subwooferze. Głośnik będzie na przodzie u góry. Czy taki montaż niebędzie miał wpływu na dźwięk. Jak wtedy wygłuszyć tylnią ściankę?? I płytka wzmacniacza będzie ściezkami do góry.

No właśnie mam z tym też problem. Ile powinna wynosić odległość rury od tylnej ścianki?
W WinISD przy średnicy 100mm wychodzi mi długość aż 35,5cm. Nie za dużo :?: Dodam jeszcze że będzie to sub budowany na przetworniku tonsila gnd 20/80/2.

Odleglosc rury od karzdej scianki powinna byc conajmiej rowna jej srednicy a wiec koniec w odleglosci rownej srednicy od tylnej scianki
Pozdrawiam!!!

zalezy jaka buda... jaki litraż?

[ Dodano: 2007-09-04, 00:09 ]
dobra

powiedz mi tylko jakiej szerekości ( średnicę ) chciałbys mieć bassreflex do tego suba a reszta ci podam

[ Dodano: 2007-09-04, 00:12 ]
proponuję coś koło 5cm żeby jakoś wyglądało to rpzy głośniku 20cm

ale jak lubisz duże "dziury" to nie widze problemu ;)

zobacz jakie są szerekości i wybierz sobie:
http://www.sklep-audio.pl/katalog.php?kat=4&pkat=6&PHPSESSID=549c114ee49577b6b121df59497b1f26

http://www.audiosklep.com.pl/rury_br.php

http://akkus.com.pl/index.php?styl=kategorie-szczegoly&grupa=osprzet&kat=rury_br&lang=pl&dh=dt

[ Dodano: 2007-09-04, 00:13 ]
szyna139 napisał:
W WinISD przy średnicy 100mm wychodzi mi długość aż 35,5cm. Nie za dużo :?: Dodam jeszcze że będzie to sub budowany na przetworniku tonsila gnd 20/80/2.

a przy jakim litrażu ?

[ Dodano: 2007-09-04, 00:14 ]
PS: dobry głośnik wybrałeś ;)

buda 35litrów ( robiąc ją zrób o 1 litr większą bo głośnik odejmie )
strojenie 34,5Hz
BR:
średnica 6,8cm
długosć rury 21,13cm

twoje wyżej opisane obliczenia były prawidłowe

dulin7 napisał:
Odleglosc rury od karzdej scianki powinna byc conajmiej rowna jej srednicy a wiec koniec w odleglosci rownej srednicy od tylnej scianki
Pozdrawiam!!!

pamiętaj tez o tym

Mam suba na tym samym głośniku, obudowa 35l @ 38Hz i niestety przy średnicy br 75mm słychać furkotanie przy dużych wychyleniach membrany.

szyna139 napisał:
hmm, ja wpisując średnicę 6,8cm przy litrażu 35L i strojeniu 34,5Hz otrzymuję długość rury 20,7cm :roll:

no to mówię prawidłowo ;) 0,4cm w tą czy w tą, nie jest żadna różnica.

daj 21cm długość, będzie git

co do tematu to najwiekszym i zasadniczym problemem jest szczelnosc panelu, wlasnie dlatego stisuje sie komore... troche kiesko jak bedzie swistac z pomiedzy potkow;)

powinieneś zrobić oddzielną komorę dla wzmacniacza
i w scianie zrobić jedna małą dziurkę na kabel do kłośnika z tej komory, a tą dziurkę zalać jakimś klejem i po sprawie, wtedy potencjometr mozesz bez obaw umieścić w płycie , nie martwiąc się o to że ze szczeliny między osią potencj. a płytą będzie uciekało powietrze i będa świsty.

szyna139 napisał:
Chciałbym zapytać czy musze robić osobną komore w subie pod wzmacniacz
czy może być bezpośrednio w subwooferze.
jeśli panel będzie na tyle szczelny żeby nie świszczało to możę być bez osobnej komory która jest o tyle bez sensu że strasznie powiększa wymiary suba i psuje znacząco chłodzenie wzmaka.
szyna139 napisał:
Głośnik będzie na przodzie u góry.
nieco bezsensowne ustawienie głośnika. Będą problemy z ustawieniem głośnika w pomieszczeniu.
El_liero napisał:
przytwqierdz tlyko dobrze aby nie wytwarzał drgań
drgania akurat nie mają tu kluczowej roli.
szyna139 napisał:
A czym taki panel można uszczelnić, jakiś klej na gorąco, silikon???
i w scianie zrobić jedna małą dziurkę na kabel do kłośnika z tej komory, a tą dziurkę zalać jakimś klejem i po sprawie, wtedy potencjometr mozesz bez obaw umieścić w płycie , nie martwiąc się o to że ze szczeliny między osią potencj. a płytą będzie uciekało powietrze i będa świsty.
ja nigdy nie robie osobnej komory dla wzmacniacza, dużo lepiej, łatwiej i szybciej jest po prostu uszczelnić panel.

Powrót