• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacze mocy na identyczne napięcie.

Widziałem to już, schemat dość ciekawy, chyba spróbuje. Mam jeszcze pytanie. Czy można tl072 zasilić napięciem pojedynczym z trafa 12V?

primo - nie bedzie 12vdc a ok 15v
secundo - podlacz odpowiednio do mostka a bedziesz mial + i - ;)

no dobra, bedzie te 15 na wyjsciu. DLa mnie chodzilo o trafo. A z tym + i - z pojedynczego to pierwszo slysze. Mozesz cos wiecej powiedziec, jak to zrobic etc.

Nom, dobry pomysł. A jakie napięcie otrzymam w takim wypadku? będzie to te + i - 12V czy te 12v to bedzie roznica pomiedzy dodatnim a ujemnym napieciem( 6V - (-6V)=12V)? Czy z trafa 12V można wystabilizowac 12V czy trzeba trafo o wiekszym napieciu?

Ostatnia edycja:
Zrob taki uklad+stabilizatory serii 78/79 (dwie ostatnie cyfry to stabilizowane napiecie wyjsciowe) i masz symetryczny zasilacz do opamp. :http://i51.tinypic.com/358c6jb.png

pokazales zwykly zasilacz jednopolowkowy
przeciez mozna tam dac mostek prostowniczy 2 polowkowy i masz wieksza sprawnosc

A jakie napięcie otrzymam w takim wypadku? będzie to te + i - 12V czy te 12v to bedzie roznica pomiedzy dodatnim a ujemnym napieciem( 6V - (-6V)=12V)?

mniejsze - AC rozlozy sie na polowe

Czy z trafa 12V można wystabilizowac 12V czy trzeba trafo o wiekszym napieciu?
tak, mozna bo jak juz napisalem po wyprostowaniu otrzymasz wieksze napiecie. a skoro jest wieksze to da sie go obnizyc do wymaganych 12v
a nawet jak sie obawiasz to daj stabilizator na 10v

tak swoja droga z twoja wiedza skozystalbym z gotowego schematu a nie kombinowal sam

Skad wiesz ze dobry pomysl skoro niewiesz jak dziala ? Jaki to rodzaj prostownika ?

---------- Post dodany o 14:26 ---------- Poprzedni post o 14:21 ----------

pokazales zwykly zasilacz jednopolowkowy

Jestes pewny ?
przeciez mozna tam dac mostek prostowniczy 2 polowkowy i masz wieksza sprawnosc

Z ta sprawnoscia to bym polemizowal bo do opamp. nie jest potrzebna .
mniejsze - AC rozlozy sie na polowe
Jest to prostownik jednopolowkowy pracujacy w roli podwajacza napiecia .

No dobra. A czy tl072 trzeba zasilać napieciem symetrycznym - stabilizowanym? Czy np. mogę podlaczyć tl072 do wyjsc prostownika któy na wejsciu ma trafo 2x12V ( na wyjscie 2x17V)? Czy to bedzie za duzo V dla tl072?

Powrót