• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmaczniacz lampowy DIY Prosze o pomoc w budowie

Kopniak z 400V to nic ciekawego - sprawdzone

Potwierdzam:P Przy odrobinie szczęścia skończy się jak u mnie czyli bólem palców przez kilka dni;)

Za komplet EL34 zapłacisz min. 240PLN

200zł bez problemu;)

Na transformatorach głośnikowych jak chcesz mieć raz a porządnie lepiej nie oszczędzaj i kup u Ogonowskiego zwijane.

Nigdy nie imałem od Ogonowskiego ale miałem kilka razy od 4pietro i też szczerze mogę polecić

niekoniecznie jest tu błąd - to sprzężenie zwrotne stałoprądowe,
masz napisane, że autor dał 2 szeregowo ze względu na napięcie pojedynczego rezystora, fabrycznie było tam 330k, inne modyfikacje też są opisane,
oryginalne schematy to telewizory tesla: Tesla 4243 U - Spoletto, Tesla 4245 U - Martino

zajrzyj mówię do mojego projektu ;)
wzorowane na tym Miniverstärker mit 6P6S

Masz rację nie jest to błąd ale jak stosuje się to sprzężenie to w szereg R C obcinasz górę a dając tam C podbijasz górę. Samo R nie widzę aby coś wnosiło do układu, obniżenie wzmocnienia?.
Twój układ jest pewny i sprawdzony, podobne układy były stosowane w polskim sprzęcie.

W swoich starych notatkach wynalazłem coś takiego:

Załączniki

• pomniejszony.jpg
    pomniejszony.jpg
    64.7 KB · Wyświetleń: 0
Miałem ten wzmacniacz kiedyś robić miał mieć dobre parametry. Ale wtedy nie chciało mi się piłować otworów.

Parametry robocze ECL86

Załączniki

• PARAMETRY ECL86.jpg
    PARAMETRY ECL86.jpg
    79.8 KB · Wyświetleń: 0
Czyli w single ended układ może pracować w klasie a, a w push pull w klasie ab. Czy układ single ended może pracować w klasie ab?

Czy układ single ended może pracować w klasie ab?[/QUOTE]
jedna lampa w układach audio nie powinna pracować w klasie AB - nie dało by się tego słuchać miał byś praktycznie z sinusoidy pełną górną połówkę a dolną bardzo obciętą.W tabeli dla prądu 36mA -12% a dla 26mA już 17% zniekształceń. I jak chcesz mieć mniejsze zniekształcenia zastosuj układ PP. Jak widzisz PP 4% zniekształceń a SE klasa A 12%. Chyba, że wzmacniacz ma służyć za piecyk do gitary to już inna baja. Zniekształcenia były też jednym z powodów przez które zaniechałem budowy wzmacniaczy lampowych na korzyść tranzystorowych.

zobacz jeszcze przykładowe wartości robocze ECC83 i EL84 i zniekształcenia w zależności od punktu pracy

Załączniki

• wartści robocze ECC83.jpg
    wartści robocze ECC83.jpg
    49.7 KB · Wyświetleń: 0
  • wartości robocze EL84.jpg
    wartości robocze EL84.jpg
    70.9 KB · Wyświetleń: 0
Suszi Tak wybrałem ten projekt http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html
Tylko narazie musze sie wstrzymać z budowa lampy bo chce doporwadzić akustyke pokoju do normy bo już zaczyna mnie to irytować,I pakowanie lepszego wzmaczniacza nic nieda dopuki akustyka sie nie poprawi:)
Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie wypowiedzi

dolphin123 Mógłbyś w takim razie podać bezpośredni link do schematu wzmaczniacza Piotra na EL84PP?

Jak się będę nudził to sobie może kiedyś zrobię i porównam ale ostatnio dyskutowałem na temat przewagi lampy nad moim tranzystorem w salonie Meloman w Lublinie i pan Marek zdecydowanie powiedział , że raczej bardzo ciężko lampie dorównać brzmieniu mojemu. Niestety lampie brak dołu a słychać różnice miałem dwie końcówki jedną chodząca od gdzieś 3Hz drugą od 8Hz i słychać było to a niby nie powinno. Gdzieś ok lutego co roku jesteśmy z kumplami w Siewierzu nie powinno być problemu zapakować wzmacniacz abyś mógł posłuchać.
Raven Szukam ciekawych gałek nierdzewka , aluminium anodowane może wiesz gdzie takie znaleźć w Farnelu maja ale troszkę za słabe.

Powrót