• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmak do 5.1

Jak podlaczysz 5 glosnikow o efektywnosci 88-90 dB i odkrecisz kazdego na maxa to napewno bedzie wystarczajaco glosno( i to juz na 1W dla kazdego glosnika bedzie wystarczajaco). A jesli stereo to 2x 50W tez wystarczy.

no wlasnie a mi chodzi zeby to on napedzal subwoofer a z tego co sie orientuje to aktywny sub ma wbudowany oddzielny wzmak :P :/

Chlopie nie kombinuj tylko zrób sobie 3xtda 7294, dwie kolumny i sub na beymie zniszczy te twoje 12m2.
Swoja droga jesli sam nie potrafisz ocenic kosztow to zycze wszystkiego najlepszego <tda tez potrafi wybuchać>.
Lepiej moze jakis gotowiec stereo + ewentualnie subwoofer na tda@beyma12br7
Ja na twoim miejscu skoncentrowal bym sie narazie na pozadnym stereo,ktore zagina każde 5.1 zrobine na ilośc!!!!

a ile kosztowalo by zrobienie wzmaka 2.1 ??:> A moze znacie jakiegos dobrego mocnego gotowca 2.1 ??:>

Mniej wiecej
80 zł trafo
45 zł - trzy TDA
135 zł - trzy zasilacze
30 zł radiator(y)
20 zł reszta elementow do koncowek
25 zł laminat na wszystko
30 zł preamp z sumatorem filtrem dp i regulacja glosnosci
+obudowa
tak mniej wiecej
spokojnie w 400 zł bez obudowy sie zmiescic

ciekaw jestem czy bedziesz potrafil to do kupy zlozyc,skoro poczatkowo nie bardzo wiedziales < co kupic> ile to wyniesie

Co do zlozenia to mam znajomego elektronika mysle ze powinien dac sobie rade a jak nie to zaplace komus za zlozenie tego :P Sorki ze tak krece ale jeszcze jedno pytanie ile by kosztowal wzmak do suba aktywnego na Beymie 12Br70 albo na GDN-42-300-8-SC to znaczy chodzi mi ile by kosztowalo zrobienie wzmaka albo do beymy albo do GDN-42-300-8-SC Sorki ze tak namieszlame ale mysle ze zrozumiecie o co chodzi :P Z Gory DZIĘKI !:P

Witam!

Jakbys chcial zbudowac wzmacniacz tani to ja nie tzrymalbym sie tylko popularnych TDA 7294 tylko pomyslal o TDA2040. Sa to niewielkie uklady w obudowie 5 nozkowej. Nie sa wymagajace pod wzgledem zasialania. Moc jednej sztuki wynosi okolo 18W. Ktos moze sie smiac, ze tak malo. Ja mam wzmacniacz 2xTDA2040 i nie uwazam aby gral cicho, zwarzywszy na moj maly pokoik. Co prawda mam za slaby transformator i slychac przesterowanie juz w pewnym momencie. Jakbys zainwestowal okolo 200zl na podobna konstrukcje, chociaz na suba dalbym wieksza moc, to mysle, iz by;bys zadowolony. Do tego jakis szereg filtrow na fronty dalbym, albo jakis korektor, lub maly procesorek audio. Pewnie niektorzy moj post uznaja za herezje, ale dobry eleketornik jest w stanie zloczc cos z niczego i jeszce to bedzie dobzre gralo :)

na suba to dobierz sobie indywidualnie kosc tak ja bym szacowal na 50-70W. Polecam www.elektroda.pl lub katalog ELFY. Na elektrodzie jest wiele schematow publikowanych predzej na lamach EdW, EP oraz innych elektronicznych gazet. Przy projektowaniu wzmacniacza ja najpierw znalazlbym odpowiednia obudowe, tak abys wiedzial ile do niej da sie wlozyc. Nie upychac zbyt gesto i z glowa, tak aby przypadkiem elementy nagrzewajace sie nie lezely blisko np kondensatorow lub innych, ktore moglyby sie termicznie uszkodzic. Tak samo dobrze izolowac i uziemnic. Ja w swoim modelu wykorzystalem obudowe od starego tunera satelitarnego. Jest ona metalowa i w miare plaska. Problem maly byl z transformatorem ale wszystko wchodzi i jeszcze miejsce na mini procesorek audio bylo :)

P.S. Polecam pzrejrzec dobzre wszytskie katalogowe uklady serii TDA, jest wiele ciekawych pozycji.

zgadzam sie. po 20Watów na kanał wystarczy w zupełności. To i tak więcej niż ma niejedna mini/mikro wieża. Sam mam wzmacniacz na tda2050 do tego 50watowe trafko i działa jak należy. Koszt wykonania takiego wzmaka jest naprawde znikomy. za samo tda2050 zapłaciłem po 2zł/szt. rotfl

i wy mu chcecie tymi 20Watami zasilic GDN-42-300-8-SC hehe a to dobre <poczytajcie co goscio na "akustyce" napisał>

Słuchaj,do beymy moze byc tda 7294,beyma ma 8ohm wiec mysle ze mostek tez nie zaszkodzi ,ale do stx-a koniecznie cos na dyskretnych 300W/4(8)R/thd1% minimum z tolerancyjnym :) zabezpieczeniem prądowym.

A tak wogole to kup sobie jakiegos wzmaka i suba gotowca z allegro 600W PMPO

Ale dowalacie z tymi kosztami, wzmak 5xtda7294 + trafo 300W 2x24V plus kondensatory na każdą końcówkę 4x2200uF + obudowa ze starego kompa kosztowalo mnie kolo 200-250zł fakt że to to nie wyglada, ale gra. Potencjometru 6 kanalowego nie robilem tylko dalem 2 stereofoniczne i jeden pojedynczy podlaczone do SBLive 5.1 Wzmak do suba to juz osobna historia. A tak wogole to juz nie będe się bawil w takie badziewia tylko kupie jakis gotowy wzmak 5.1 i już.

pozdrawiam!

a znacie jakiegos dobre i niedrogiego gotowca 2.1 ?? jesli tak to dajcie linka lbo chociaz nazwe i model :D Z Gory DZIEKI

Tak, nadal upieram sie przy 20W/kanał. Napisałem natomiast i TDA7294 do suba, a jak ktos chce się ogłuszać to jego sprawa.

2.1 to dno lepiej zostać przy porządnym 2.0 jeśli to ma być także do muzyki albo zrobić 5.0 i potem ew. suba jeśli będzie potrzeba, chęc i kasa.

tak myslalem ale mialem jeszcze odrobinke nadziei :/ trudno a ile mniej wiecej kosztuje zrobienie takiego wzmaka tak okolo :>:D

wlasnie obejrzalem sobie kobiete kot i stwierdzam, to co zawsze oczywiste, ze 5.1 jest wypas :) Chociaz 2.1 wedlug mnie przy odpowiednim ustwianiu kolumn oraz duzym natezeniu dzwieku, tez piknie grac moze. Zreszta do filmow nagranych w stereo to taki wzmacniacz w zupelnosci jest wystarczajacy.

Jak sie tnie suba przy 150 a nie 60 Hz tak jak powinno to dół zawęza się do mono i gra to jak głosciczki do PC typu 2.1 i to jest takie dla mnie ułomne. Bas ma być z 2 głośników a nie z jednego!

Powrót