• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmak do ~ 600 zł do konstrukcji 15/40/5+DX25

Reakcji
0
Jak wyżej. Obecnie mam kolumny podłączone do amplitunera yamahy RX-V459 i gra to w pokoju około 12m2. Amplituner wywale do salonu i tam zaczne robić ( albo kupie gotowe ) kino domowe. A w moim pokoju chciałbym mieć fajne stereo, więc zostawie obecne kolumny, tylko chciałbym czymś lepszym je zasilić.

Słucham bardzo różnej muzyki, często "piosenek z radia", trance, rock(ale nie zbyt ciężki),r'n'b i czasem spokojniejsze kawałki, muzyka filmowa ( omijam tylko jazz i rap czy hip hop )

CAMBRIDGE AUDIO 540A ma 50w/kanał przy 8 ohm więc chyba wystarczy do moich kolumn. Chciałbym mieć lepszy dźwięk niż z amplitunera bo czuje.... że można z nich więcej wycisnąć. Oprócz dźwięku ważny jest....... wygląd. Wymieniony model CA jak dla mnie wygląda super i co równie ważne MA PILOTA. Używke w bdb stanie kupie za około 600 zł więc pięknie. Ale może jest jakas alternatywa ?

Uniamp/Symasym wlasnej konstrukcji ewentualnie kupioony od kogos, poczytaj na tym forum dobajrze w dziale Elektronika, tam sa schematy i porownania.

:]]

Niechce sie w to bawić bo:
- kompletnie sie na tym nie znam
- nie będe miał pilota
- znając mnie nie będzie to estetycznie wyglądało
- wogole nie będzie wyglądało :)

Ja mam takie pytanie...czy poza wzmacniaczami typu symasym albo uniamp nie ma żadnego innego w rozsądnej cenie który zagra dobrze (mowa o używanych)?? Jakoś nie chce mi się wierzyć że producenci fabrycznego sprzętu nie potrafili złożyć porządnego wzmacniacza (pomijam fakt co się produkuje aktualnie, gdzie duża część rynku to chiński szmelc).

Warto wynegocjować z ludźmi na allegro Marantza PM66SE KI ciężko coś wyrwać lepszego do ok 1500zł

kondrax, a który NAD? Miałem Nada C372 i powiem, że jest to kawał maszyny.

Ja w życiu miałem styczność z mniejszymi modelami. Nie miałem osobiście i żałuje. Teraz bym kupił nada jak denona pewnie.

NAD C325BEE i C350

[ Dodano: 2009-02-16, 10:16 ]
Czemu już nie masz tego nada?

kondrax, wystarczy zobaczyć mój podpis.
Powiem, że Nad grał ładniej od Denona PMA 1500R, ale to co mam obecnie to już jest poezja.

Widziałem co jest w opisie ale interesował mnie powód zmiany.

Mi w nadzie najbardziej się podoba że scena jest do przodu przed kolumny, w denonie mam za kolumny w tył tak jakby.

Zmieniam sprzęt z ciekawości i z zamiłowania do muzyki. Nie wiem czy szybko zmienię Caspiana bo gra naprawdę najładniej ze wszystkich co miałem. Już nie będę się rozpisywał bo temat dotyczy wzmacniacza za 600zł, a nie za 6500zł.
Jeżeli nie autor tematu nie może przeznaczyć więcej niż ~600zł (+- 50zł) to polecam DENON'a PMA 980R

w cambridge audio byłem zakochany do czasu az zobaczyłem go na żywo.
to co na fotkach w katalogach i na stronach wygladalo jak piekny minimalizm, czysty i ze smakiem, na żywca wyglądało jak niedorobiony pomiarowy sprzet laboratoryjny wykonany przez studenta 3 roku. moim zdaniem tragedia.
jak wzmacniacz ma jeszcze wyglądać to wydaje mi sie ze nie bedzie to denon :mrgreen: jest w nich tyle wdzieku co w kartonie po butach.

Doszły mnie słuchy o gotowcach uniampa, to by było coś :D Musze sie o tym dowiedzieć wszystko i poczekać :)

[ Dodano: 2009-02-19, 22:45 ]
Co lepsze:

- Musical Fidelity Elektra E10
- CA A500
- denon pma 500ae
- CA azur 340a ( może 540a dałoby rade zdobyć )

Brzmienie ma być ciepłe i DYNAMICZNE :D

Powrót