• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmocnienie obudowy do suba

Reakcji
0
Szukałem na forum ale nic na ten temat nie znalazlem.

Jakie najlepiej wykonac wzmocnienia w obudowie do suba. Krzyż w obudowie czy może żebrowanie po ściankach ?

Mam subika na ARN 312 70 L, i obudowa niestety nieco dzwoni, postanowilem wiec wykonac wzmocnienia aby wykluczyc nieprzyjemny dzwiek.

samo wzmocnienie obudowy w zaasadzie nalezy juz rozpoczac na etapie projektownaia odpowiednie laczenie , naciaganie scianek itd tu kazdy konstruktor ma swoje metody
najprostrzym jest przyklejenie listewek posrodku kazdej scianki ale pamietajmy by widziane z boku mialy wysokosc min 3 cm!
mozna takze polaczyc naprzeciwlegle scianki stroktura plyt wazne by były to trojkatne formy jak iwemy trojkat jest sztywna struktura
najlepszym wzmocnieniem jest i tu zdradze swoj skeret struktura kanapkowa scianki w ostatnim subie taka zastosowalem i jestem zadowolony
robi sie tak:
scianka sklada sie z trzech warstw
płytaMDf12mm + tkanina szklana + plyta wiorowa 12mm
najpierw docinamy wszystko na wymiary plytke mdf laminujemytkanina i przesaczamy epidanem gdy jest jeszczem okry dociskamy druga plyte i powstaj cos w rodzaju kanapki, struktura ma kolo 25 mm grubosci jednak swoja stywnoscia odpowiada mdfowi 45mm!! sprawdzilem;)
taki material doskonale tlumi rezonanse i drgania jest bardzo sztywny ronze materialy pozwalaja zniwelowac jakies rezonanse wew a wzmocnienia wew mozna ograniczyc do minimum

ewentualnie robisz kanapkę z dwóch 19mm płyt MDF - i wytrzymałość jest również doskonała

Powrót