• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

X-over 3 Pro

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
138
witam

z powodu braku sprzetu pomiarowego postanowilem sie posluzyc tym programem w celu zaprojektwania zwrotnicy pod glosnki do samochodu.

glosniki to Peerless'y:
NDT-53
C165IP
ktore sa w dodatkowej bazie sciagnietej ze strony producenta oprogramowania - tak wiec mam nadzieje ze zostaly pomierzone

i teraz mam pytanie: na ile ten program jest wiarygodny?? i w jakim stopniu zeczywista charakterystyka moze odpowiadac tej symulowanej??

po penym czasie zabawy wyszlo mi costakiego:
c165ipndt5300pb5.jpg

domyslam sie ze ch-ka zmieni sie z powodu innego rozmieszczenia glosnikow

nikt mi na to nie potrafi odpowiedziec wiec faktycznie musze tak zrobic
teraz tylko musze sie umuwic z UKA aby dokonac jakichkolwiek pomiarow...

więc tak
1) pojedyncze charki powinny się +- zgadzać
2) charka wypadkowa na bank będzie inna :)

dlaczego ?? ano problem fazy - oddalenie głośników pochylenie frontu i juz wszystko wygląda inaczej więc tu się nic nieda zasymulować

tu na starcie program zakłada że faza głośników jest 0 i zmieniają ją tylko filtry..... tak łatwo to niema tyle powiem :D

Prawde mówiąc jak w filtrze widze kondensator 15uF i "zabójczą" cewke 0,68mH to mam wątpliwosci co do poprawnego dzialania filtru :D

Sound Wave napisał:
problem fazy - oddalenie głośników pochylenie frontu i juz wszystko wygląda inaczej więc tu się nic nieda zasymulować
tego sie domyslalem
szczegolnie ze to zestaw do 206 gdzie woofer seryjnie jest dziwacznie ulozony

Yoshi_80 napisał:
Prawde mówiąc jak w filtrze widze kondensator 15uF i "zabójczą" cewke 0,68mH to mam wątpliwosci co do poprawnego dzialania filtru
a mozesz rozwinac ta wypowiedz?? (byle w miare prostym jezykiem)

Taki filtr bedzie mial za duża dobroć. Nawet impedancja 4 ohm nie bedzie w stanie być na tyle niska zeby dobroć wypadkowa układu nie była za wysoka.

a na wysoki 6,8uF to to smierc dla niego . Zreszta widac ze strasznie slabo tlumi filtr wysokiego.

Powrót