Ja bym spróbował z jeszcze większym brkiem, 55 litrów to troszkę mało dla głośnika z tak wysokim Qts
To głośnik z parametrami raczej do zamkniętej (podobnie jak XXLS "C", który ma bardzo zbliżone Qts), więc przede wszystkim sprawdzę zalecaną obudowę producenta. Ciekawostką jest, ze samochodowa wersja XLS od Peerlessa miała najmniejszy zalecany wariant - 15l OZ
Jesli mi nie spasuje, to będę kombinował z BR lub czymś bardziej skomplikowanym.
---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------
Co innego kiedy głośnik gra te 20Hz a kiedy powietrze i drgania wytwarzają częstotliwość 20Hz.
Czym jest dźwięk? Nie są to przypadkiem drgania powietrza?
Jak wygląda przypadek kiedy głośnik "nie gra" tych 20hz, a drga powietrzem?
Jeśli wytwarza ciśnienie akustyczne, to oznacza, że jest to dźwięk, tak? Równie dobrze można by próbowac wytworzyć oczuwalne ciśnienie przy 100hz tak, że nie będzie slychać, a będzie czuć, uważasz, ze jest to możliwe?
Skoro uważasz że AXX1212 ma spore możliwości subniskotonowe, to już nie ma o czym gadać.
Uzasadnij mi dlaczego uwazasz, że nie ma. Ma spory xmax, dużą średnice membrany (nawet większą niż przeciętny glośnik 12'), zawieszenie, które jest w stanie wytrzymać bardzo duże wychylenia oraz cewka, która przyjmie sporą moc.
Wykonanie jest tandetne - fakt. Mimo tego mozliwości subniskotonowe ten głośnik ma spore. Spróbuj go puścić liniowo od 20hz z dobrym wzmacniaczem a przekonasz się o czym mówię
Ostatnia edycja: