Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Skoro wzmacniacz jest fabrycznie przystosowany do takiego obciążenia to ma na nim dzialać. Być moze te 5200/1943 maja zbyt małą podeszwę ?ploter napisał:To nie obciążaj wzmaka 2 ohmamitylko 4 lub 8 OHm
to nie wyskoczą ;P
Trafa siedzą tam od 86 roku i maja sie dobrze to samo z tranzystorami . Wzmacniacz chodzil na 2 omach i nic sie nie dzialo az nie padly elektolity (2 x 33mF) od zasilacza wysokiego napięcia napiecia. Te od napiecia niskiego sa ok. Zamiast tych 33mF dalem 40mF ale to chyba nie ma nic do obecnej usterki ?irek napisał:Na 2omach to bedzie gigantyczna moc i pewnie z dymem pojda trafa choc pierwsze pewnie tranzystory.
Ta Yamaha jest przystosowana do 2 omów i na tych 2 omach sobie chodzila az do wyzej opisanej awarii. Zreszta mam do niej dokumentacje serwisową . Ponadto dlaczego są przelaczniki 2/4/8 om dostosowujace wskazniki do poprawnego wskazywania poziomu mocy? Dla ozdoby?benek161 napisał:Ta Yamaha w ogóle nie jest przystosowana do do 2omów
Na 4 i 8 omach pracuje poprawnie, z tym ze na 4 omach przy zejsciach na niskie czestotliwosci przy duzych mocach pojawiaja sie slyszalne znieksztalcenia.benek161 napisał:Nic, chyba że nie zwarłeś czegoś przy wymianie
Masz odpowiedz dlaczego padająNa 4 i 8 omach pracuje poprawnie
No a o czym ja piszę ? Przecież nie podlaczam 2 kolumn 2 omowych rownolegle tylko dwie kolumny 4 omowe pod wyjscie np. B+Ckaman777 napisał:Radze dobrze czytac instrukcje i oznaczenia z tylu wzmacniacza i przedewszystkim ze zrozumieniem wzmacniacz moze i pracuje pod obciazeniem 2 ohm ale przy podpieciu pary lub par kolumn pod wyjscia np. B i C
bebe napisał:Nawet na plycie czolowej wzmacniacza. Dane masz tu Tam tez masz zdjecia tylnej sciany na ktorej wyraznie pisze jakie obciązenia i jak można podlączyć
[ Dodano: 2010-03-13, 20:34 ]
No a o czym ja piszę ? Przecież nie podlaczam 2 kolumn 2 omowych rownolegle tylko dwie kolumny 4 omowe pod wyjscie np. B+Ckaman777 napisał:Radze dobrze czytac instrukcje i oznaczenia z tylu wzmacniacza i przedewszystkim ze zrozumieniem wzmacniacz moze i pracuje pod obciazeniem 2 ohm ale przy podpieciu pary lub par kolumn pod wyjscia np. B i C
Jakie znów nerwy. Ja jestem niespotykanie spokojny czlowiek ;-) . Tylko dalczego nikt nie chce zrozumiec ze ta yamaha moze wspolpracowac z obciązeniem 2 omy i robila to z powodzeniem kilkanascie lat az do opisanej wyzej awarii zasialcza. Tez moze ktos powie ze opowiadam bzdury ze np. yamaha MX-1000 moze wspolpracowac z obciązeniem tylko 1 om ? A przecie wyraznie pisze w instrukcji serwisowej ze może. Ale nie w tym rzecz. Jak tytuł postu glosi potrzebuje pomocy w doborze zamienników a nie dyskusji jakie obciązenie mam do wzmacniacza podpiac. Jest takie jakie dotychczas było i tak ma pozostacbenek161 napisał:Ja jakoś nie mogę się doczytać na tak małym zdjęciu co tam jest z tyłu napisane... Jeśli łączysz je szeregowo to jest tak jak napisał longer elektro. I po co te nerwy :?:
Alez wy wszyscy jesteście superlonger elektro napisał:kolego bebe w instrukcji wzmacniacza wyrażnie pisze że może on pracować z kolumnami 2 omowymi ale tylko i wyłącznie jako b+c czyli 2 + 2 omy =4 omy więc podsumowując nie może on pracować na 2 omach( co złego to nie ja )
![]()