• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha RX-V 440 - pytania

ditomek => W żadnym wypadku nie lekceważe twoich wypowiedzi (chociaż można odnieść takie wrażenie) :) Już wyjaśniłem wyżej dlaczego narazie nie zdecyduję się na takie połączenie - audigy oczywiście także posiada wyjscie cyfrowe i jeśli zajdzie taka potrzeba moge bezproblemowo połączyć urządzenia w taki właśnie sposób - ale to nastąpi dopiero przy lepszych kolumnach - niestety takowe prędko nie powstaną...

Narazie filmy DVD z ścieżką wielokanałową to u mnie żadkość (zresztą nie mam nawet DVD w kompie...) - ogromną przewagę stanowią u mnie filmy DivX/XviD (miałem koło 5 filmów DVD a dobiłem już do prawie 700 filmów DivX), tak samo ma się sprawa co do muzyki - praktycznie tylko MP3 (mam jedną płyte CD-audio ale to też sobie nagrałem z MP3...a samych MP3 mam juz koło 8 może 9 tysięcy). Jedyny rzeczywisty tyb 5.1 mają u mnie tak naprawde gry - żadna emulacja tylko czysty przestrzenny 5.1 z separacją kanałów. Jak widać u mnie bardziej będzie wykorzystywany tryb emulacji stereo w 5.1 niż czyste 5.1 a najlepszy znany emulator stereo na 5.1 ma właśnie najnowsza audigy 2 zs (zwie się to CMSS i jest juz w 3 wersjach: CMSS, CMSS2 i Stereo Surround) :)

Trzecia sprawa wygląda następująco: napaliłem się juz na tą karte a jak mi się coś spodoba to ciężko mnie od tego odwieść ;)

Przeczytałem gdzieś że można się połaczyć i przez SPDIf i przez zwykłe analogowe wejścia a w razie potrzeby można przełączać źródła dźwięku w ampli. Jest to możliwe ? Bo to by był złoty środek: dla filmów z ścieżką DTS itp przełączało by sie na cyfrowe a dla gier, filmów i muzy z kompa na analogowe.

FPPfan, masz rację. możesz podłączyć ampli analogowo i cyfrowo. W ampli będziesz wybierał z jakiego wejscia korzystasz.
PS
A zbierasz DivXy z AC3?

hmm... zbieranie filmow i muzyki to moglby byc osobny topic :D Ja mam jakies 600 filmow i 70 plyt z mp3... nie wiem ile to jest :|

A ja wam powiem ze jestem z policji i jestescie aresztowani za posiadanie nielegalnych plyt ;]
Pozdrawiam

HEHE zapasowe kopie orginalow mp3 i DVD przerobione na DivX zeby sie miescily na plytke ;]

ditomek => DivXy z dźwiękiem AC3 są raczej żadkością gdyż taka ścieżka zajmuje około 200 - 300MB a to wartość nieakceptowalna przy kompresji (rippingu) na jedną płyte 700MB. Z ścieżkami dts jest jeszcze gorzej - takie umieją osiagać rozmiary nawet ponad 400MB ! Druga sprawa to bardzo mała głośność filmu do którego dołącza się ścieżkę AC3 w stanie orginalnym - napewno da się to jakoś znormalizować ale nie znalazłem programu normalizującego dźwięk wielokanałowy - wszystkie obrabiają conajwyżej dźwięk stereo. Wiem bo już długo zajmuję się ripowaniem filmów z DVD (vob'y) na DivX i nie jeden film na sieciach P2P krąży z dopiskiem "[by FPPfan]" ;P Ja najczęściej dołączam do filmu ścieżkę stereo MP3 w jakości 192kbit w trybie constant (jak jest ścieżka z polskim lektorem to staram się takową dołączyć bo napisy suxx ;P) to gwarantuje dobrą jakość dźwięku przy niewielkim rozmiarze (koło 60 - 80MB).

Co do legalności takowych filmów to lepiej przemilczmy tą kwestię ;D

Nie ma to jak off-topic heh

A ja z kolei preferuje DivXy tylko z DD.
Taki na 2 CD to poza super dzwiekiem takze super obraz.
A co do głosności DD to podzielasz w tym miejscu zdanie mojej mamy :). Ona też woli lektora :) Typlo ze taki lektor w stereo to najgorsze co może sie trafić filmowi. Rezyser dzwieku nie spi po nocach bo obmysla rozkład potencjometrów na stole a polacy biorą to wszyzstko i wrzucają do śmieci - Za to powinno sie ludzi umieszcać w zakładach karnych.
Pozdrawiam

No cóż ale zmiast gapić się na napisy można podziwiać akcję i efekty :)
A jeśli chodzi o dwupłytowe filmy to rzeczywiście jakość obrazu jest lepsza (wiadomo - większa objętość, mniejszy stopień kompresji i większy birate) ale niestety zajmowane przez nie miejsce rośnie x2 :)

Powrót