• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Yamaha YST-SW215 i amplituner - POMOCY

Reakcji
0
Witam, jestem nowy na forum i z góry zaznaczam, że jestem zielony w sprawach audio :cry:
Mam pewien problem, mianowicie kupiłem wczoraj subwoofer Yamaha SW215 i chce go podłączyć pod amplituner Mc Voice HVR-80 - wiem, że to badziew, ale na razie nie mam pieniędzy na coślepszego:/
Do tego zestawu posiadam jeszcze 5 głośników: 2 kolumny tonsila, 2 satelity VoiceKraft'a i tej samej firmy głośnik centralny. Głośniki te mam podłączone kablem do amplitunera - chyba nazywa się to do końcówek mocy. Pozostają mi wejścia na dvd, vcd, itd. Jak podłączam sub to ampli. nic się nie dzieje, tzn. sub nie dostaje sygnału i nie gra. Podłączam oczywiście pod wyjście s.w. Działa tylko wtedy, jak podłączę go pod wejście AC-3/5.1 W tym wypadku działa, lecz nie reaguje na zmienianie głośności w amplitunerze. Moge go pogłasniać tylko pokrętłe znajdującym się na panelu suba.
Proszę o pomoc! :wink:

a czy te sub ma wejscie wysokopoziomowe? takie zaciski jak we wzmacniaczu?
bo jezeli tak to skozystaj z niego i wtedy bedziesz mial regulacje glosnosci

Ma, na 4 głośniki, tzn input(2) i output(2) Jak mam podłączyć do amplitunera? Odkupiłem go od gościa, który miał go podłączonego tylko poprzez 1 kabelek czincz do amplitunera...

podlacz kable ktore ida z amplitunera do kolumn (np front) do IN a z OUT podlacz do kolumn

Podłączyć przez kabel pod końcówkę mocy? Myślałem o czymś takim, tylko obawiam się ze może się coś stać z subem, ponieważ jest aktywny, a po podłączeniu dostanie zasilanie z amplitunera - może źle myśle. Pomocy....:)

[ Dodano: 2008-03-06, 11:33 ]
Podłączyłem tak jak mówiłeś. Od amplitunera pociągnąłem kabel do sub'a i podłączyłem do IN, następnie od sub'a pociąnąłem kabel do kolumny i podłączyłem do OUT, teraz 1 kolumna nie działa ani Sub:/

czestotliwosc podzialu dobiera sie na sluch. ale stawiam raczej na 80-100Hz
poglosnij wzmacniacz na maxa na jakim sluchasz. wtedy dopiero pokrec gain na subie i ustaw go tak zeby byla max moc ale jeszcze bez znieksztalcen

Rozumiem. Ostatnia sprawa:) Mam takie coś jak automatyczne przejście w stan czuwania. Po podłączeniu suba tak jak mówiłeś, po 5minutach głośnik przechodzi w stan czuwania. Nie wykrywa, ze dostaje sygnał. Jest wszystko OK jak wyłączę automatyczne przejście. Nie wiesz może czym to jest spowodowane? Gdybym podłączył przez Czincz nie byłoby tego....

Wilkie dzięki, skorzystałem z pierwszego artykułu:) Nie wiem tylko jak zmienić sygnał na moim amplitunerze ze stereo na 5.1:/ aby podłączyć sub poprzez Low-Level a nie High-Level:/

Zalezy co ampli uzmozliwoia. Jak nie mozesz w nim przekierowac sygnalu np. suchajac radia na wyjscie sub to wymus tryb Dolby Prologic, moze to pomoze.

Powrót