• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Z subwooferem czy bez

Reakcji
0
Witam wszystkich
Więc tak zacznę od początku
sprzęt ma być do muzyki i do kina bez wyraźnych podziałów , a muzyka wszystkiego po trochu po prostu co akurat wpadnie w ucho .

Do tej pory było tak
-salon ok 30m2
-wzmacniacz NAD 320
-subwoofer Peerless SLS-10 (wzmacniacz panel Irka sub -300W 4ohm )
-kolumny podłogowe dwudrożne na peerless HDS-164 i vifa DX25TG-09-04

Grało to całkiem przyjemnie choć samym kolumną w muzyce brakowało dołu ,ale nadarzyła się okazja i sprzęt się sprzedał.
Więc tresa jest
-salon 30m2
-wzmacniacz NAD 320 (jeśli będzie trzeba zakupie inny ,mocniejszy choć jestem z niego zadowolony )
-wzmacniacz panel Irka sub -300W 4ohm(tu raczej nie widzę potrzeby zmiany )
-budżet 4000zł (na przetworniki i zwrotnice )

I teraz najważniejsze pytanie bo nie wiem która opcja lepsza czy np.
1
kolumny np. - http://www.akustyk.com.pl/projekty/DSD2.html
i do tego subwoofer np. na XXL-S lub SS 30W/4558T00 lub nawet SS 32W/4878T00
2
Czy np. całość kwoty przeznaczyć na porządne kolumny bez subwoofera i najważniejsze czy same kolumny w tej kwocie będą w stanie zagrać tak w kinie dolne rejestry jak subwoofer .

Porządne kolumny 3 drozne na 10" wooferze

A reszte mozesz sprzedac i dołożyć do kompletu :)

Kup 4 xls na aukcji ebay z uk do tego zamów u kogos jakiegos mosfeta albo hexfeta na panelu moc okolo 600wat dla 4ohm i wsadz kazdy głosnik w 35-50l clozet wedle gustu,Chyba ze chcesz trzesienie ziemi wtedy br 70l dla kazdego strojenie ponizej 18hz;)
Efekt gwarantowy.
Z doswiadczenia powiem ci zebys rozejzał sie za układami do paneli eq i zaawansowanymi preampami z płynna regulacja fazy podbic odciecia itp moze tez byc dsp wbudowane w panel dobry bas zależy w 45% od dobrej korekcji akustyki pomieszczenia:)

z subwooferami jest taki problem ze zazwyczaj sa one ustawiane za glosno, przez co przyzwyczajasz sie do duzej ilosci basu.
ja bym robil 3 drogi, ale znajac zycie dla ciebie to by bylo za malo basu

Jak nie będzie słuchał muzyki przez 2 tygodnie to po włączeniu jakichkolwiek kolumn (w granicach rozsądku, bez skrajności) bas będzie odpowiedni, kwestia przyzwyczajenia ucha moim zdaniem. Pamietam jak pare la temu przyzwyczajałem się do grania an direkcie :)

Witam więc tak zgadzam się w pełni z tyn, że jak nie będę słuchał muzyki przez 2 tygodnie to po włączeniu jakichkolwiek kolumn (w granicach rozsądku, bez skrajności) bas będzie odpowiedni , testowałem to sam wielokrotnie na swoim sprzęcie , ale wiecie jak to jest (no to sprawdzimy jak gra z subwooferem :P ) na szczęście od pewnego czasu subwoofera używam tylko w kinie a w muzyce coraz bardziej zwracam uwagę na wyższe pasma .

Więc przyjmijmy ze wybiorę opcja 2 czyli same kolumny , tylko tu nie mam pojęcia za co się „złapać” ,morze opisze wrażenia odsłuchowe poprzedniego zestawu na wyżej wymienionych przetwornikach .

Więc tak
muzyka z samych kolumn (bez subwoofera)
na początku po złożeniu zestawu pierwsze wrażenie pozytywne
choć góra jak dla mnie zbyt ostra dość często „koło” mnie w uszy .
Średnie tu byłem zachwycony strasznie wyraźne, ciepłe i przejrzyste brzmienie morze troszkę wysunięte , utwory nabrały zupełnie innego brzmienia dostrzegałem elementy których wcześniej nie słyszałem .
Niskie tu brakowało mi jak by „zdecydowania” takiego porządnego „fundamentu „

Niestety po ok 3 tygodniach grania głośniki chyba się wygrzały i średnica tak jak by uciekła gdzieś do tyłu ):

Proszę się nie śmiać opisałem jak umiem,
nie wiem też czy moją to być kolumny 2 , 2.5 czy nawet 3 drożne
ale jak spełnią te wymagania to mogą to być nawet monitory.
Chciałbym też aby kolumny były wyżej klasy niż te ostatnie morze na przetwornikach SS jeśli to możliwe w tej kwocie (czytałem że 18 maja dobrą dynamikę i potężne brzmienie )

Usher 8955a
Scan 15m lub 15w rewelator
2905/97 lub usher 9950 lub wavecor a jak dobrze pokombinujesz to i na wysokiego Morela starczy

Witam
przepraszam ze tak skacze z rozwiązaniami ale po rozmowie z resztą domowników pojawiła się trzecia opcja a mianowicie mam możliwość zadaptowania małego pokoju tylko i wyłącznie dla sprzętu audio niestety pokój jest dość mały bo 310x300 ale mogę w nim zrobić co chcę.
Nie ukrywam że wizja mojego własnego pokoju audio bardzo mi się spodobała ale czy w tak małym pomieszczeniu ma to sens sam nie wiem w głowie mam 1000 pomysłów jak by go dobrze urządzić akustycznie i jakieś monitorki np. http://www.akustyk.com.pl/projekty/RCMSE.html
jak to zagra usłyszę choć te 50Hz

wielkich glosnikow nie ma co wsadzac bo bas beda mieli domownicy a nie ty
jak najbardziej takie kolumny sie sprawdza ;)
ewentualnie 2,5 drogi lub 3 drogi na 8"

Dwie drogi w monitorach w zupełności wystarcza
Polaczenie głośników u akustyka jest ciekawe
Ja jednak zszedł bym z podziałem niżej

Revelator nie jest demonem basu. Co byśmy nie robili to nawet bardzo dobra na basie 18'stka nie będzie miała takiej potęgi w brzmieniu jak średnie 8 czy 10 cali.
Konstrukcje dwudrożne to zawsze jest kompromis. Obciążony basem midwoofer odgrywa przecież także średnicę.
Przy takim budżecie zdecydowanie obstawiałbym 3 drogi :)

Powrót